Dobberend op zijn boot, omgebouwd tot atelier, schilderde hij de oevers

Lang is de plek van 'Man met hoge baret' in Museum Gouda niet leeg gebleven. Dit zeventiende-eeuwse schilderij van Ferdinand Bol verdween onlangs uit het museum, omdat het van de Restitutiecommissie terug moest naar de nabestaanden van de Joodse broers Benjamin en Nathan Katz. De 21 nazaten van Katz hadden nog 188 kunstwerken uit de Nederlandse rijkscollectie geclaimd. Maar die mogen blijven van de Restitutiecommissie, die de overheid adviseert over kunst die in de Tweede Wereldoorlog is geroofd door de nazi's. Volgens de commissie valt daarvan niet te bewijzen dat ze in het bezit waren van de broers en/of onder dwang zijn verkocht.

Voor Museum Gouda betekent het vertrek van Man met hoge baret een flinke aderlating. Het doek hing al meer dan vijftig jaar in Gouda en behoorde tot de topstukken van het museum. Maar deze week is het gat in de collectie opgevuld met een schilderij van een rivierlandschap van Charles-François Daubigny (1817-1878). Het museum krijgt dit werk in langdurig bruikleen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. "We mochten zelf iets uitzoeken in het depot", vertelt directeur Gerard de Kleijn. De keuze viel op deze Daubigny, omdat hij goed past in het museum, dat 75 schilderijen van de Franse en Haagse School uit de negentiende eeuw heeft hangen. De meeste van deze schilderijen zijn verzameld door Paul Arntzenius, die zijn collectie heeft geschonken aan Museum Gouda.

Voor het museum is het de zesde Daubigny. Deze Franse kunstenaar maakte vanaf 1843 deel uit van de school van Barbizon. De kunstenaars van deze stroming schilderden landschappen in de vrije natuur. Vanaf zijn boot 'Botin', die hij had omgebouwd tot atelier, schilderde Daubigny de oevers van Seine en Oise, in de buurt van Auvers. Welke rivier hij op dit schilderij heeft afgebeeld, is niet bekend. Het museum gaat dat nog onderzoeken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden