Do they know it's Christmas? Jahaa, Afrika weet dat

Irritatie over grijsgedraaide hulphit van Band Aid

Het kwam uit een goed hart, de wereldwijde actie tegen honger in Afrika die de Ierse zanger Bob Geldof in 1984 opzette. Dat jaar werd vooral het Oost-Afrikaanse Ethiopië voorgoed op de wereldkaart gezet als het land van de honger.

Ook nu, bijna dertig jaar later, wordt de Hoorn van Afrika geteisterd door droogte. Honger is een terugkerend fenomeen. Naast uitblijvende regens is de honger vooral het resultaat van wanbestuur in de regio, landbouwsubsidies in het Westen en explosief gestegen voedselprijzen.

Enfin, de grootste namen in de popmuziek zoals Bono, Phil Collins en Sting, voor de gelegenheid omgedoopt tot Band Aid, zongen zich destijds de longen uit het lijf. 'Do they know it's Christmas time?' (Weten ze wel dat het Kerst is?), was één van de bekendste zinnen uit 'Feed the world' (Voed de wereld), dat voor Kerst de hitlijsten ingeslingerd werd. Het nummer bereikte in veel landen de top van de hitparades en wordt ook nu nog rond de feestdagen grijsgedraaid.

Maar hoe goedbedoeld ook, de tekst is behoorlijk beledigend, concluderen nu veel mensen. Vooral voor de inwoners van Ethiopië, een land waar het christendom al sinds de eerste eeuw na Christus diepgeworteld is.

Dus het kerstfeest, daar zijn de Ethiopiërs wel bekend mee. Net als veel andere Afrikanen, die dankzij decennia zendingswerk voor ruim de helft tot het christendom zijn bekeerd.

Teksten als 'there won't be snow in Africa this Christmas' (er zal deze kerst geen sneeuw vallen in Afrika) werken Afrikanen inmiddels flink op de zenuwen. Sneeuwen? Dat doet het natuurlijk, behalve op de toppen van de Kilimanjaro, nooit. En daar zal geen Afrikaan mee zitten. En wie Afrika typeert als een plek 'where nothing ever grows, no rain or rivers flow' (waar niets groeit, geen regen valt of rivieren stromen), vergeet bijvoorbeeld de Nijl, de op een na langste rivier ter wereld die trouwens in Ethiopië ontspringt.

Nu zouden Afrikaanse musici 28 jaar later eindelijk een weerwoord hebben geformuleerd: 'Yes, we know it's Christmas', zou het gelegenheidscollectief Plaster Cast (een parodie op Band Aid) geïrriteerd geantwoord hebben. In het antwoordlied zouden vragen worden gesteld als: 'Weten Amerikanen wat klimaatverandering is?'

Het 'nieuws' over Plaster Cast werd door talloze sites en blogs overgenomen. Helaas was het verzonnen door de redactie van de satirische zuidelijk Afrikaanse nieuwssite Habiyo.com.

De ergernissen rond de tekst van Do they know it's Christmas, zijn echter niet verzonnen. De Zambiaanse econome Dambisa Moyo, schrijfster van de bestseller 'Doodlopende hulp' noemt het lied letterlijk: 'niet meer dan een pleister'.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden