DNB wil naar eigen pensioenpot, zonder garanties
De Nederlandsche Bank wil dat elke werkende Nederlander een eigen, persoonlijke pensioenpot krijgt. Maar daar horen geen zekerheden en garanties bij, laat DNB vandaag weten
DNB is niet de eerste organisatie die voor een persoonlijke spaarpot pleit. De Sociaal-Economische Raad (SER) liet vorige maand na uitgebreid onderzoek weten het idee van eigen pensioenpotten 'interessant' te vinden.
Volgens de centrale bank is het belangrijk is dat er enige vaart komt in de hervorming van het pensioenstelsel. Het huidige stelsel kraakt, ondanks de 1300 miljard euro die de pensioenfondsen gezamenlijk in kas hebben. "Er is veel gespaard, maar er is nog meer beloofd," zegt DNB-directeur Frank Elderson vandaag in de Volkskrant.
Te weinig geld
Mede daardoor hebben pensioenfondsen te maken met dekkingstekorten. Er zit te weinig geld in kas om alle huidige en toekomstige beloften waar te maken. Veruit de meeste fondsen mochten de afgelopen jaren de pensioenen niet verhogen met de inflatie. Dat heeft sommige gepensioneerden meer dan tien procent van hun koopkracht gekost.
Volgens DNB is de Nederlandse oudedagvoorziening gebaat bij 'fundamentele veranderingen' om ouderen te beschermen tegen kortingen. Deel van die hervorming is een leeftijdsafhankelijk beleggingsbeleid. Voor jongeren kan meer risico worden genomen, voor ouderen minder. Dit verkleint volgens DNB de kans op kortingen voor ouderen en geeft jongeren uitzicht op een hoger verwacht pensioen. Critici plaatsen daar een kanttekening bij. Jongeren hebben namelijk weinig geld in hun pensioenpot. Meer risico nemen om hogere rendementen binnen te halen, levert daardoor weinig op.
Generaties
DNB wil de persoonlijke pensioenpotjes aanvullen met een collectieve buffer. Pensioenspaarders kunnen deze in goede tijden vullen, zodat in slechte tijden tegenvallende belegingsresultaten kunnen worden opgevangen.
Vanuit pensioendeskundigen is veel kritiek op collectieve buffers. Immers hoe meer collectief geregeld wordt, hoe meer discussie er tussen generaties kan ontstaan over wie recht heeft op welk deel van de buffer. Daarom wil de toezichthouder de buffer niet te groot maken. Vakbonden zien dat anders. Zij willen een groot deel van het huidige systeem met zijn nadruk op collectieve regelingen behouden.
undefined