DNB-topman gaat commercieel

Van onze redactie economie AMSTERDAM - Directeur Tom de Swaan van de Nederlandsche Bank stapt onverwacht over naar de top van ABN Amro. Die stap is zeer opmerkelijk, want het is voor het eerst in de naoorlogse geschiedenis dat een topman van de centrale bank de sprong maakt naar een commerciële bank.

De woordvoerder van De Nederlandsche Bank zegt dat De Swaan is gevraagd door ABN Amro. Welke functie hij in de raad van bestuur van de bank precies kreeg aangeboden, wordt pas dit najaar bekendgemaakt. Vermoedelijk is De Swaan gepaaid met een aanzienlijk hoger salaris dan hij in zijn huidige functie gewend is.

De Swaan (52) - vertrouweling van Wim Duisenberg, de nieuwe president van de Europese Centrale Bank - was bij de Nederlandsche Bank belast met het toezicht op het particuliere bankwezen. In die functie kon hij in de keuken kijken van alle banken in Nederland, waaronder die van ING en de Rabobank, de aartsrivalen van ABN Amro. Daarnaast geniet De Swaan groot internationaal aanzien als voorzitter van het zogeheten Bazelse comité voor het internationale bankentoezicht. Ook deze en andere neventaken legt hij neer.

Omdat De Swaan als toezichthouder beschikt over zeer veel vertrouwelijke informatie over andere financiële instellingen, is afgesproken dat hij nu onmiddellijk zijn werk bij de Nederlandsche Bank neerlegt, en bij ABN Amro pas begin volgend jaar daadwerkelijk aan de slag gaat. Tot dat moment zal hij zich ook moeten onthouden van beleidsbepalende en adviserende taken voor ABN Amro.

Deze overgangsperiode van acht maanden is volgens de centrale bank een voldoende beveiliging. Bovendien blijft De Swaan zijn leven lang gebonden aan de wettelijke geheimhoudingsplicht van centrale bankiers ten aanzien van informatie over particuliere banken.

“Die gevoelige kennis mag hij nooit met derden delen. Dat zijn harde afspraken, zwart-op-wit”, zegt de woordvoerder. Overigens heeft de Nederlandsche Bank op een wat lager niveau vrij veel ervaring met medewerkers die hun carrière in het particuliere bankwezen willen vervolgen. Veelal gaat het om accountants en juristen, ook uit de sector bankentoezicht.

Niet bekend

De 'aankoop' van De Swaan door ABN Amro staat niet op zich. Zo is ABN Amro op veel ruimere schaal bezig hoogopgeleide functionarissen bij andere banken weg te kapen.

Deze week plaatste de bank een paginagrote personeelsadvertentie in de Britse zakenkrant Financial Times, waarin een groot aantal top- en middenkaderfuncties wordt aangeboden voor de opbouw van een netwerk voor het internationale betalingssverkeer van de bank. Tot de sollicitatievereisten behoren drie tot zes jaar ervaring met soortgelijk werk bij andere banken en instellingen als creditcardmaatschappijen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden