DNB: Scherper letten op de financiering van terrorisme

Risico | De toezichthouder gaat meer onderzoek doen naar financiële instellingen om geldstromen richting terroristen te voorkomen.

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

Financiële instellingen kunnen niet met zekerheid uitsluiten dat ze klanten helpen bij de financiering van terrorisme. Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) onderwerpt partijen als banken en trustkantoren aan nader onderzoek.

Volgens DNB onderkennen financiële instellingen 'het risico om betrokken te raken bij terrorismefinanciering nog onvoldoende'. DNB trekt deze conclusie op basis van een onderzoek dat sinds maart vorig jaar loopt. De toezichthouder gaat dit jaar nauwkeuriger bekijken hoe financiële instellingen controleren of ze bij het uitvoeren van transacties mogelijk betrokken zijn bij terrorisme.

Volgens DNB spelen banken, betalingsinstellingen en trustkantoren een cruciale rol in het bestrijden en opsporen van terrorismefinanciering. In de praktijk blijkt dat het analyseren van transacties kan helpen bij het voorkomen van aanslagen. Financiële instellingen zijn verplicht om inzicht te hebben in de aard van de transacties die ze voor klanten uitvoeren en ze moeten de identiteit kennen van hun (achterliggende) opdrachtgevers.

'Terrorismebestrijding is voor ons een belangrijk onderwerp', zegt woordvoerder Martijn Pols van DNB. "Je wilt niet de instelling zijn die achteraf betrokken blijkt bij de financiering van een aanslag." De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding heeft voor Nederland het op een na hoogste dreigingsniveau ingesteld en acht de kans op een aanslag 'reëel'.

Ook op het gebied van belastingontwijking breidt DNB de controles uit en richt zich nadrukkelijk op trustkantoren. DNB gaat bij twaalf van de 156 Nederlandse kantoren nader onderzoek doen naar wat heet 'agressieve belastingplanning en klantanonimiteit'. De twaalf kantoren zijn onder meer gekozen omdat ze meerdere activiteiten onder een dak hebben, zoals het geven van belastingadvies en het beheren van vermogens. Trustkantoor beheren vennootschappen die vaak zijn opgericht om kasstromen zo te laten lopen dat er op internationale schaal belasting kan worden ontweken. Vaak worden hiervoor complexe financiële constructies opgezet.

De Panama-Papers waarover Trouw en Het Financieele Dagblad (FD) eerder publiceerden, hebben blootgelegd dat vooral trustkantoren en banken behulpzaam zijn bij het opzetten van zulke constructies. Naast ontwijking van belasting (wettelijk geoorloofd) bleek het soms ook te gaan om het helpen bij belastingontduiking (ongeoorloofd). In Nederland beheren de 156 trustkantoren samen 24.000 bedrijven.

Woensdag meldden Trouw en FD dat DNB aangifte heeft gedaan tegen een aantal trustkantoren. De toezichthouder wil niet zeggen om hoeveel kantoren het gaat. DNB-directeur Willemieke van Gorkum zei in een interview kritisch te zijn over het functioneren van de trustkantoren. De toezichthouder heeft onvoldoende greep op de sector en hoopt dat nieuwe wetgeving de slagkracht vergroot. Van Gorkum ziet dat sommige kantoren beter zicht hebben gekregen op wie hun daadwerkelijke klanten zijn. Maar voor de sector als geheel geldt dat niet.

Volgens de toezichthouder leidt verscherpt toezicht ertoe dat kantoren zich terugtrekken. Zo maakte DNB gisteren bekend dat zeven trustkantoren hun activiteiten vorig jaar hebben gestaakt als gevolg van een 'verdiepend' onderzoek naar hun financiële bedrijfsvoering. DNB voerde dit onderzoek uit bij 33 trustkantoren. De toezichthouder zegt dat 26 partijen verbeteringen hebben doorgevoerd, maar noemt deze "in de uitoefening nog onvoldoende".

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden