DNB: Premie NHG-hypotheek moet omhoog

amsterdam – - De premie die huizenkopers betalen bij het afsluiten van een hypotheek met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) moet omhoog. De huidige premie die woningbezitters beschermt tegen een forse restschuld bij gedwongen verkoop is onvoldoende om de risico’s voor de overheid af te dekken, zo stelt De Nederlandsche Bank (DNB).

In het halfjaarlijkse rapport Overzicht Financiële Stabiliteit waarschuwt de toezichthouder voor de risico’s die de overheid loopt met de regeling. Om de huizenmarkt te stimuleren besloot de regering vorig jaar om de grens voor hypotheken die met de garantie gefinancierd mogen worden, te verhogen van 265.000 naar 350.000 euro. Inmiddels wordt ruim 80 procent van alle nieuw afgesloten hypotheken uitgegeven met een NHG-garantie, signaleert DNB.

Huizenkopers betalen voor een NHG-garantie een eenmalige premie van 0,55 procent van de hypotheeksom, maar daar staat doorgaans een veel lagere hypotheekrente tegenover. Het Waarborgfonds eigen woningen, dat de regeling uitvoert, staat garant wanneer een bank zijn geld niet (volledig) terugkrijgt in het geval van een gedwongen verkoop van het huis. Maar als dat fonds geen geld meer ter beschikking heeft, draait de overheid op voor de kosten. Eind vorig jaar had het fonds garanties afgegeven ter waarde van 110 miljard euro, en had het 580 miljoen euro in kas om tegenvallers op te vangen. In de eerste negen maanden van dit jaar steeg het aantal mensen met een NHG-hypotheek dat hun huis gedwongen moest verkopen met 80 procent tot 985.

„De premie is op dit moment niet kostendekkend en past niet bij de risico’s”, zo waarschuwde DNB-directeur Lex Hoogduin gisteren. Door de lage premie zijn huizenbezitters zich mogelijk minder bewust van de risico’s van het afsluiten van een hypotheek, stelt DNB. De afgelopen jaren is de verhouding tussen hypotheekschuld en de woningwaarde alsmaar verder toegenomen, waardoor huishoudens kwetsbaar zijn voor prijsdalingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden