DNB neemt laatste honderdguldenbiljet in

Oud geld | Nog een honderdguldenbiljet met daarop Michiel de Ruyter in huis? Lever het nu in bij De Nederlandsche Bank.

JENDA TERPSTRA en REDACTIE ECONOMIE

Wie nog een oud honderdguldenbiljet op zolder vindt met zeeheld Michiel de Ruyter erop en daar vanaf wil, moet er snel bij zijn.

Aanstaande maandag is de laatste dag dat het briefje kan worden omgewisseld voor euro's bij De Nederlandsche Bank.

Het is het eerste guldenbiljet dat na de invoering van de euro niet meer inwisselbaar is. Het bruin-paarse honderdbriefje met afdruk van de zeventiende-eeuwse admiraal kwam in 1972 in omloop en werd in 1986 vervangen door het honderdbriefje met de bruine snip, en later de roze uil. Nu, dertig jaar later, kan de bezitter er voor het laatst bij de bank 45 euro en 38 cent voor krijgen.

De meeste guldenbiljetten zijn tot 2032 inwisselbaar, dertig jaar na de invoering van de euro. En dat doen dagelijks nog zo'n tien mensen. "Vaak vinden ze nog per toeval een biljet op zolder of bij hun ouders thuis", zegt een zegsman van De Nederlandsche Bank.

Ongeveer drie miljoen honderdguldenbriefjes liggen nog ergens in Nederland verfrommeld op zolder, onder matrassen, in een ouwe sok of tussen een verzameling. Onbekend is hoeveel De Ruyter-briefjes er nog in omloop zijn.

Antje Broek (32) uit het Friese Oldeholtpade peinst er niet over om het briefje in te wisselen. "Mijn oma bewaarde oude munten. Dit honderd-biljet lag in een la tussen een boekje. Ik vind het leuk om iets van vroeger uit het guldentijdperk te hebben, gewoon voor de herinnering."

Wie het briefje toch wil inwisselen kan zich afvragen of De Nederlandsche Bank de beste bieder is. Handelaren en verzamelaars geven nu al goed geld voor exemplaren met Michiel de Ruyter erop..

Dit wordt alleen maar meer nu de geldigheid verloopt, verwacht Jaco Groeneveld van online-platform Verzamelaarsmarkt. "Een ongevouwen honderdguldenbiljet met De Ruyter levert 325 euro op."

De serie 'erflaters' waartoe het bruine biljet behoort is volgens hem bijzonder. "In serie zit de vijfgulden met Vondel, de tiengulden met Hals, de vijfentwintiggulden met Sweelinck en de duizendgulden met Spinoza. Ontwerper Ootje Oxenaar bracht geheime veiligheidskenmerken in sommige briefjes aan waarvan slechts een enkeling wist.

Zo zit in een van de krullen van Spinoza op het duizendbriefje de vingerafdruk van de ontwerper verstopt. Op het briefje van vijf gulden staat op een geheime plek de naam van Oxenaars dochter, zegt Groeneveld. De ontwerper kon valse drukken zo gemakkelijk onderscheiden. Speciaal aan het honderdguldenbiljet met Michiel de Ruyter is het watermerk met vlag en wimpel en zeven kanonskogels.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden