'DNB en banken te innig'

Jan Sijbrand, directeur toezicht van De Nederlandsche Bank maakt samen met minister Jeroen Dijsselbloem van Financien bekend dat SNS Reaal genationaliseerd wordt.Beeld anp

Toezichthouder De Nederlandsche Bank staat nog altijd te dicht op de sector die hij moet controleren. Minister Dijsselbloem (financiën) wil daarom de deuren opengooien bij DNB en de Algemene Rekenkamer controle laten uitoefenen. "Er moet een gezonde afstand zijn tussen de sector en de toezichthouder", zei hij gisteren in 'Buitenhof'.

Als voorbeeld van de verwevenheid tussen DNB en de banken noemt Dijsselbloem lobbyclub Holland Financial Centre (HFC). Die instelling werd in 2007 opgericht om de Nederlandse financiële sector in binnen- en buitenland te promoten, overigens met deelname van het ministerie van financiën zelf. De minister zegt het nu als 'relatieve nieuwkomer' vreemd te vinden dat er binnen een organisatie als HFC sprake is van 'vermenging van rollen en verantwoordelijkheden'.

De discussie over te kleine afstand tussen de banken en de toezichthouder is niet nieuw. Na de bankreddingen in 2008 en 2009 kreeg DNB veel kritiek en paste onder druk van het ministerie van financiën haar werkwijze in het toezicht aan. Een aparte directeur toezicht, Jan Sijbrand, trad in juli 2011 aan om te voorkomen dat controle op banken ondergeschikt zou zijn aan overige taken van DNB. Volgens Dijsselbloem is er sinds die tijd veel verbeterd, maar leert het debacle rond SNS Reaal dat er nóg meer te verbeteren is. Zo verleende het ministerie van financiën in 2008 financiële steun aan SNS Reaal, nadat DNB concludeerde dat de bank 'in de kern gezond' was. Later slaagde SNS Reaal voor Europese stresstesten die door DNB werden goedgekeurd. "Ik denk dat we terug moeten kijken of er niet eerder ingegrepen kon worden bij SNS." Regeringspartijen VVD en PvdA willen dat DNB zich in een hoorzitting in de Tweede Kamer verantwoordt voor het toezicht op de genationaliseerde bank.

Dijsselbloem gaat de Algemene Rekenkamer vragen om DNB in de toekomst te controleren. Die instantie vroeg daar al eerder om, nadat DNB weigerde gegevens te verstrekken voor een onderzoek dat de Rekenkamer wilde doen naar de kosten voor de Nederlandse staat van de eerdere interventies in de financiële sector. Bestuurslid Kees Vendrik van de Algemene Rekenkamer liet dit weekeinde weten graag onderzoek te willen doen naar de rol van DNB in de ondergang van SNS Reaal.

Om nog meer problemen bij de Nederlandse banken te voorkomen, wil Dijsselbloem dat de instellingen vóór eind 2013 plannen klaar leggen voor een ordentelijk faillissement. Deze zogeheten 'levende testamenten' moeten beschrijven hoe een concern makkelijk uit elkaar te halen is in geval van financiële problemen. Bij de redding van SNS Reaal waren de verschillende onderdelen te veel met elkaar verknoopt om alleen de gezonde delen eruit te kunnen lichten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden