DNB: aanvullende zorgpolis dreigt te verdwijnen

Beeld ANP XTRA

Aanvullende zorgverzekeringen dreigen op termijn te verdwijnen. Daardoor kan bepaalde zorg niet langer tegen een redelijk bedrag verzekerd worden, waarschuwt De Nederlandsche Bank.

Een aanvullende verzekering is een commercieel product, in tegenstelling tot de basisverzekering. Zorgverzekeraars mogen zelf de premie bepalen, wat ze verzekeren en wie de verzekering mag afsluiten. Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) verdienen zorgverzekeraars te weinig aan de aanvullende polissen en lijden ze soms zelfs verlies. Daardoor bestaat de kans dat de prijs van de aanvullende polis te hoog wordt, zodat mensen die aanvullende polis niet meer afsluiten en de toegang tot de zorg in het geding komt. 

Veel Nederlanders nemen eigenlijk alleen nog een aanvullende polis als ze verwachten van die extra zorg gebruik te maken. Nu hebben ruim vier van de vijf verzekerden naast hun basisverzekering ook een aanvullende verzekering. Tien jaar geleden ging het nog om meer dan negen op de tien. 

Kritisch onderzoek

DNB dringt bij de branche aan op een kritisch onderzoek naar manieren om het bedrijfsmodel van de verzekeraars toekomstgerichter te maken, bijvoorbeeld door meerjarige aanvullende verzekeringen aan te bieden. Dat kan voor verzekeraars handig zijn bij het doen van investeringen.

In een rapport van de toezichthouder worden meer zaken genoemd die extra aandacht vereisen. Zo gaan de totale zorgkosten in Nederland door de vergrijzing de komende jaren naar verwachting fors omhoog. Dit vraagt om scherpe keuzes, bijvoorbeeld als het gaat om het inkopen van zorg.

Wat verder opvalt aan het rapport is dat zorgverzekeraars moeite hebben met het correct inschatten van hun inkomsten en uitgaven. Dit komt onder meer doordat ziekenhuizen traag zijn met het indienen van declaraties. Bij de verzekeraars kunnen schadejaren soms pas met een vertraging van twee tot drie jaar worden afgerekend. DNB pleit ervoor dit hele proces te versnellen.

Een ander punt dat wringt is de gereguleerde marktwerking waarbinnen zorgverzekeraars opereren. Zo mogen de verzekeraars nog altijd geen winst uitkeren aan investeerders. Dat maakt het volgens DNB lastiger voor hen om kapitaal van buiten te kunnen aantrekken.

'Niks mis met aanvullende polis'

Zorgverzekeraar VGZ kan zich helemaal niet vinden in de analyse van DNB. "Het huidige systeem functioneert prima", zei een woordvoerder tegen persbureau ANP. "Dat mensen zich aanvullend verzekeren, daar is niks mis mee. Dat is voor ons ook helemaal niet verlieslatend."

VGZ noemt de conclusies van DNB voorbarig. "Dit levert onnodig onrust op bij onze klanten. Wij hebben regelmatig contact met DNB. We zullen ze dan ook vragen waar deze analyse vandaan komt", aldus de zegsman.

De grote zorgverzekeraars CZ en Menzis vinden net als De Nederlandsche Bank (DNB) dat het systeem met de aanvullende zorgverzekering tegen het licht gehouden moet worden. Volgens Menzis-topman Ruben Wenselaar is 'de houdbaarheid van de aanvullende verzekering als product' in het geding.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden