DNA-test moet 'opzienbarend bewijs' voor Bigfoot leveren

De YouTube video die de groep maakte van hun Bigfoot trip. Beeld
De YouTube video die de groep maakte van hun Bigfoot trip.

Eén van de grootste mysteries op onze aardbol is het al dan niet bestaan van Bigfoot. Net als vliegende schotels en het monster van Loch Ness houdt ook deze wildeman de wat nieuwsgierigen onder ons al jaren bezig. Nu duiken er weer nieuwe sporen op, die via een DNA-test misschien eindelijk eens uitsluitsel kunnen geven over de yeti.

Redactie

Wazige video's, onverklaarbare voetafdrukken en niet te verifiëren ooggetuigverslagen hebben tot nu toe het bestaan van Bigfoot nog altijd niet kunnen bewijzen. Het is meer iets dat de wereld verdeelt in believers en non-believers. Maar onderzoekers uit Californië beweren nu 'opzienbarend bewijs' in handen te hebben. Ze zijn op zoek naar geld om de gevonden sporen aan een DNA-test te onderwerpen.

Het gaat om afdrukken die werden aangebracht op de ramen van een Ford F-150, die door een Bigfoot-expeditie tijdelijk achtergelaten werd in een sneeuwstorm in het onherbergzame Sierra National Forest, letterlijk 'in the middle of nowhere'. Toen de mannen na drie dagen terugkwamen, zagen ze iets wat op een pootafdruk en iets wat op haar leek op twee van de autoruiten. In die streek werd er door dezelfde yeti-jagers in het verleden al veel 'Bigfoot-activiteit' waargenomen.

Snuit tegen de ruit?
Forensisch expert Mickey Burrow werd erbijgehaald om het bewijsmateriaal onder de loep te nemen. Hij werkt al 14 jaar als forensisch gerechtsfotograaf. 'Mijn eerste gedachte was na te gaan of er geen DNA-sporen achtergelaten werden', zegt Burrow aan AOL. 'Want als dit ding zijn gezicht tegen de ruit heeft geplakt, dan is dat best mogelijk. Ik weet wat ik doe, dit heb ik al meer dan 5.000 keer gedaan op een plaats van misdaad. In dit geval ging ik te werk alsof het een auto waarin ingebroken werd, betrof.'

'Toen ik de afdrukken zag, was mijn theorie dat er iets op de wagen was afgestapt, er tegenaan schurkte, er langs gleed en dan het gezicht er tegen plaatste om binnen te loeren. Daar leek het althans op.'Burrow meent ook in een van de vormen een pootafdruk te zien. Van Bigfoot?

Wie of wat is die yeti?
Wie of wat is Bigfoot eigenlijk? Het is een legendarische, reusachtige, harige aapachtige primaat die op een of andere manier altijd al ontsnapt is aan de mens en dus nooit kon geïdentificeerd worden. Andere namen voor hem zijn Sasquatch, Verschrikkelijke Sneeuwman en Yeti. Hij zou in dichtbeboste bergtoppen met sneeuw op leven.

De meeste wetenschappers geloven niet in zijn bestaan, maar geregeld blijven er 'bewijzen' opduiken van de primaat. Er werden eerder ook al DNA-tests gedaan, maar zonder succes. Jeffrey Gonzalez, stichter van de Sanger Paranormal Society en eigenaar van de Ford in kwestie, is dan ook voorzichtig. Hij wil vooral door eliminatie nagaan van wat het DNA afkomstig is: een beer, een gorilla, een baviaan of iets anders. 'Als het niets van dit alles is, en ook niet menselijk, wat blijft er dan nog over?'

Onderontwikkelde soort
Burrow zoekt naar een objectief, wetenschappelijk bewijs. 'Ik wil het gewoon weten. Ik geloof zelf dat Bigfoot bestaat, maar ik geloof niet dat hij verborgen krachten heeft zoals sommigen beweren. Ik denk dat het om een nog onbekende soort gaat, die nog niet volledig tot ontwikkeling kwam.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden