Djurovski af door zijdeur

ROTTERDAM - Ondanks de kansloze 3-1-nederlaag tegen het oppermachtige Feyenoord miste niemand bij het armetierige, zielloos voetballende FC Groningen Milko Djurovski. Vrijdagavond sprak directeur Henk Nienhuis tegen de kleurrijke Macedonische aanvaller het verlossende woord: hij hoeft niet langer te verpieteren in de Martinistad en mag het komende half jaar op zoek naar een club.

JOHAN WOLDENDORP

Dat laatste zal hem niet meevallen. Djurovski is uit beeld en op een dood spoor geraakt. Hij zegt warme contacten te onderhouden met de Sloveense club Maribor, uit de woonplaats van zijn vriendin, waar hij in de kerstperiode een blessurebehandeling onderging. Na een geslaagd eerste seizoen 1990-'91, waarin Djurovski ondermeer schitterde in de thuiswedstrijd tegen PSV (4-1), getroostte Groningen zich grote financiele inspanningen om de grillige smaakmaker voor de club te behouden. Nienhuis sprokkelde het ontbrekende half miljoen bij elkaar dat diens vroegere club Partizan Belgrado nog te goed had. Al gauw kreeg menigeen de indruk dat Groningen zich voor dat goede geld een molensteen van gewapend beton had aangeschaft. Van de totale investering van 1,25 miljoen komt vooralsnog geen cent terug.

Toch is het geen weggegooid geld geweest, werpt Nienhuis tegen. "Ik beschouw Milko zeker niet als een miskoop. Gezien zijn kwaliteiten accepteerde hij een laag salaris (125 000 gulden, hij begon overigens met een jaarloon van een half miljoen - red). In het eerste jaar heeft Milko heel goed gerendeerd. We verkochten toen mede dankzij hem veel seizoenkaarten. Hij had een goede uitstraling op de mensen. De investering werd op die manier ruimschoots gecompenseerd. Maar ik geef toe dat we hadden gehoopt met hem nog een klapper te maken. Dat zit er niet meer in."

Het roemloze afscheid kwam voor niemand onverwacht. "Het is voor beide partijen het beste, zowel voor hem als voor ons," riepen Nienhuis en trainer Pim Verbeek gistermiddag los van elkaar. In het eerste seizoen leek alles nog hosannah. Djurovski etaleerde weliswaar opzichtig zijn vedetteneigingen, maar speelde in een elftal dat het beste jaar uit zijn geschiedenis doormaakte. Kilometervreter Theo ten Caat (inmiddels in Aberdeen beland) deinsde er niet voor terug op twee posities tegelijk te spelen. In een goed draaiend team kan een in aanleg briljante aanvaller meestal probleemloos schitteren. Djurovski werd met veertien doelpunten clubtopscorer, voegde veel creatiefs toe aan het spel van Groningen en stal veler harten.

Desondanks adviseerde de toenmalige trainer Hans Westerhof Nienhuis de Macedonier te gelde te maken. "Dat verhaal klopt niet," zegt Nienhuis. "Hij was toen nog voor een deel eigendom van Partizan. Ik kon het bovendien tegenover het publiek niet verkopen het koningskoppel Djurovski-Meijer uit elkaar te halen." Een herhaling van de show met de meest onverwachte surprise-acts zat er daarna niet langer in. Het daaropvolgende seizoen scoorde Djurovski in een matig elftal nog maar zeven keer. Zijn medespelers accepteerden hem amper meer, en waren zeker niet bereid voor hem een stapje extra te lopen.

De tunnel was toen al zo lang als de Sint Gotthard en zo donker als de nacht. Ook prive begon de vriendelijke Djurovski zich steeds minder thuis te voelen in Groningen. Hij spande een regionale krant, een cosponsor van de FC, een proces aan omdat hij in een crimineel circuit zou verkeren. Aan de andere kant was hij niet haatdragend. Voor een bevriend journalist van dezelfde krant, die een sfeerreportage over zijn geboortedorp in Macedonie wilde maken, regelde hij bij zijn ouders een vijf sterrenverblijf.

Dit seizoen betekende Djurovski helemaal niets voor het kwakkelende Groningen. Aan de 53 hele en gedeeltelijke wedstrijden in de eerste twee voetbaljaargangen voegde hij drie keer een basisplaats en twee invalbeurten toe. Twee doelpunten kwamen er nog van zijn voet. Een slepende liesblessure leek maar niet te herstellen. Henk Nienhuis: "Begin december vroeg hij al of de samenwerking beeindigd kon worden. We gaven hem toestemming naar Slovenie te gaan, om zijn blessure te laten behandelen. Zijn verzoek om niet terug te hoeven komen, moest ik eerst intern bespreken. We maakten de afspraak dat hij en de club begin deze maand alles op een rijtje zouden zetten."

Door visumproblemen werd het 'outplacement-gesprek' een paar dagen uitgesteld. Maar de wederzijdse conclusies bleven helder. Verbeek: "Milko voelde zich bij ons diep ongelukkig. Ook al omdat hij niet topfit terugkeerde uit Slovenie en dus niet op een basisplaats kon rekenen." Nienhuis: "Hij was niet meer gemotiveerd om in Groningen te voetballen." De vooruitzichten op een nieuwe werkgever zijn somber: de afgelopen zomer toonde al geen club serieuze belangstelling voor de balvirtuoos, die in de Europa Cupwedstrijden van Partizan tegen Groningen nog een indrukwekkende sollicitatiebrief schreef en toehapte in de stellige overtuiging daarmee een fraai opstapje naar een miljoenencontract bij een Europese topclub te hebben. Nu zal de 29jarige spits beide handen dichtknijpen als het modale Maribor hem in wil lijven.

Zo lusteloos spelend als gisteren, valt er voor geen enkele goedwillende voetballer enige eer bij Groningen te halen. Het werd niemand in de Kuip duidelijk waarom de club nog tijd en geld in de reis naar Rotterdam had geinvesteerd. Groningen had zichzelf en het publiek veel ergernis bespaard als het de KNVB gewoon per fax had verzocht een nederlaag op het negatieve conto bij te schrijven. De cijfers (3-1) ogen dragelijk, omdat Feyenoord verzuimde zijn tegenstander een genadeloos pak rammel te geven. In een wedstrijd die dus geen wedstrijd kon zijn, kwam de nummer twee van de eredivisie freewhelend op een 3-0-voorsprong. Voor de rust tikte Wilson een fraaie inzet van de goed spelende Witschge in eigen doel. Na de hervatting stelde Van Loen eerst De Wolf in staat om te scoren, waarna hij zelf ook nog een doelpunt fabriceerde. Pas toen Feyenoord, dat bij wijze van luxe clubtopscorer Kiprich in de dug-out posteerde en Van Gobbel, zijn Chippendale Obiku en de IJslandse tweeling Gunnlaugsson op de tribune stalde, opzichtig de teugels liet vieren, kon Gall met een prachtige volley nog tegenscoren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden