Djihadreiziger is moeilijk te stoppen

Syrische rebellen vechten in Aleppo. Beeld ANP
Syrische rebellen vechten in Aleppo.Beeld ANP

Justitie heeft niet veel strafrechtelijke maatregelen tot haar beschikking om Nederlandse djihadisten van hun buitenlandse avonturen af te houden. Nog nooit veroordeelde een Nederlandse strafrechter een djihadist die naar buitenlands strijdgebied wilde afreizen.

Later dit jaar staan voor de Rotterdamse rechtbank drie Koerdische Nederlanders terecht. De 23-jarige Mohammed G. zou van plan zijn geweest om samen met Aykut K. (23) en Kaya K. (33) naar Syrië af te reizen om zich daar aan te sluiten bij djihadistische strijders. Eind november werden ze opgepakt, naar verluidt vlak voordat ze zouden afreizen. De verdenking tegen de drie: het treffen van voorbereidingshandelingen met het oog op het plegen van terroristische misdrijven. Welke terroristische misdrijven ze dan van plan waren in Syrië te plegen, is niet duidelijk.

Aykut K. en Kaya K. zijn inmiddels - in afwachting van hun proces - op vrije voeten. Dat geldt evenwel niet voor Mohammed G. Woensdag bepleitte hij bij de Rotterdamse rechtbank zijn vrijlating, maar dat pleidooi werd afgewezen.

Veroordeling
Of het in de zaak van de drie tot veroordelingen zal komen, is de vraag. Het lukte het Openbaar Ministerie nog nooit om geradicaliseerde jongeren veroordeeld te krijgen die van plan waren zich in het buitenland in de djihad te storten. Vorig jaar maart werd in Amsterdam een twintigjarige man opgepakt. Hij zou van plan zijn geweest zich in Syrië aan te sluiten bij djihadistische strijders. De man is weer op vrije voeten, maar moet nog voor de rechter verschijnen. Hem treft dezelfde verdenking als de drie Koerdische Nederlanders.

Dat gold ook voor de man die in de zomer van 2011 in Almere werd opgepakt. Vermoed werd dat hij van plan was zich in Syrië bij Al-Kaida aan te sluiten. De man werd uiteindelijk tot ongewenst vreemdeling verklaard en het land uitgezet. Maar tot een veroordeling door de strafrechter kwam het ook in deze zaak niet.

Waar mogelijk, zei de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) eerder deze week, zullen strafrechtelijke maatregelen worden genomen tegen djihadreizigers. Daar zijn er steeds meer van, van die djihadreizigers, meldde de NCTV. Tegen de honderd Nederlandse geradicaliseerde jongeren zijn de afgelopen tijd afgereisd naar landen in Afrika en het Midden-Oosten, Syrië vooral.

De radicalisering van Nederlandse moslimjongeren was voor de NCTV reden om deze week het terrorisme-dreigingsniveau op te schroeven, van 'beperkt' naar 'substantieel'. De djihadgangers doen in oorlogsgebieden als Syrië kennis en strijdervaring op en dat kan ook na hun terugkeer in Nederland een dreiging vormen.

Waar gaan ze naartoe?
2002 (13 januari) - Twee Nederlandse jongens van Marokkaanse afkomst komen om in Kasjmir, het betwiste gebied tussen India en Pakistan

2003 (januari) - Twee jonge Marokkanen uit Amsterdam reizen naar Tsjetsjenië om Tsjetsjeense rebellen te steunen. Onder hen is Samir A. Hij wordt bij de Oekraïense grens tegengehouden. Later wordt hij gearresteerd en vervolgd voor het voorbereiden van mogelijke terroristische aanslagen in Nederland.

2005 - Enkele Nederlandse jongeren van Marokkaanse en Turkse afkomst gaan naar Irak om daar te vechten tegen 'ongelovigen'.

2005- Kleine groepen jongeren van Marokkaanse en Turkse afkomst gaan naar Pakistan en Tsjetsjenië.

2007- Djihadgangers uit Europa, waaronder Nederland, gaan naar Somalië om te strijden.

2007- Djihadisten gaan via het Arabisch Schiereiland naar Pakistan, Irak, Afghanistan en Somalië.

2008- Een Turkse man vertrok vanuit Nederland via Turkije naar het Pakistaans-Afghaanse grensgebied om daar met de djihad mee te vechten. Hij werd na terugkomst aangehouden en tot ongewenst vreemdeling verklaard. Hij werd gezien als gevaar voor de nationale veiligheid.

2009- Vier Nederlandse mannen worden aangehouden in Kenia en teruggestuurd naar Nederland. Ze worden ervan verdacht op weg te zijn naar Somalië om daar deel te nemen aan djihadistische activiteiten, maar uiteindelijk stelt het OM geen vervolging in.

Net als in eerdere jaren reizen ook nu 'enkele personen' vanuit Nederland naar het Pakistaans-Afghaanse grensgebied, zegt de AIVD.

Ook Jemen is volgens de veiligheidsdienst voor een paar Nederlandse radicale moslims een gewilde reisbestemming. Doel van de reizen naar dat land is vooral scholing, maar het is niet uit te sluiten dat ze er ook in aanraking komen met terroristische groeperingen.

Geradicaliseerde jongeren zien Somalië nog steeds als een goede bestemming voor de djihad.

2010- De AIVD constateert dit jaar weinig pogingen tot uitreis voor de djihad vanuit Nederland. Wel wordt een Nederlandse Somaliër, die vanuit het Verenigd Koninkrijk op weg was naar Somalië, aangehouden in Kenia.

2011- De Arabische Lente lokt verschillende Nederlanders naar Noord-Afrika.

Nog steeds trekken djihadisten vanuit Nederland naar het Afghaans-Pakistaans grensgebied.

Steeds meer Nederlandse geradicaliseerde moslims willen zich aansluiten bij de Somalische djihadistische beweging Al-Shabaab.

Er zijn de afgelopen jaren enkele tientallen personen vanuit Nederland naar een strijdgebied afgereisd met de intentie om deel te nemen aan djihadistische activiteiten, meldt de AIVD. Het aantal djihadistische reisbewegingen was groter dan in voorgaande jaren en Nederlandse djihadisten slaagden er bovendien vaker in om aansluiting te vinden bij sleutelfiguren binnen internationaal opererende netwerken.

2012 (eind van het jaar) - Kleine groepjes jongeren gaan naar Syrië om samen met djihadistische strijdgroepen tegen het regime van Assad te vechten, meldt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Dreigingsniveau blijft 'beperkt'.

2013 (begin van het jaar) - De AIVD meldt dat 'enkele tientallen' jongeren naar Syrië gaan om te vechten. Minister Plasterk (PvdA, binnenlandse zaken) bevestigt dat.

2013 (13 maart) - De NCTV verhoogt het dreigingsniveau naar 'substantieel'. Terrorismecoördinator Schoof meldt dat bijna honderd jongeren richting Syrië zijn afgereisd en dat er ook jongeren in andere conflictgebieden zitten.

null Beeld Trouw
Beeld Trouw
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden