Djihadisten wandelen vrij Turkije in en uit

ISTANBUL - De Turken wisten al langer dat hun Syrische grens niet meer is wat die is geweest. Na het uitbreken van de burgeroorlog in het buurland hebben anti-regeringsstrijders en vluchtelingen altijd zonder al te veel controle tussen de twee landen kunnen bewegen. Volgens de Turkse oppositie is de Turkse regering de laatste tijd een nieuwe fase ingegaan in haar partijdigheid in de Syrische oorlog. "We kunnen niet meer spreken over een grens tussen Turkije en Syrië. Die is zo goed als opgeheven", aldus een van de oppositieleiders.

Turkije ondervindt grote gevolgen van de oorlog in Syrië. De grens tussen de twee landen is zo'n negenhonderd kilometer lang. In de drie jaren dat de burgeroorlog woedt in Syrië is de vluchtelingenstroom naar Turkije altijd groot geweest. Hun aantal wordt inmiddels op een miljoen geschat. Vierhonderdduizend van die mensen leven in kampen, de rest is over het land verspreid en probeert te overleven in een vreemd land.

Op de Turkse televisie reageerde Haluk Koc, de vice-voorzitter van de republikeinse CHP, op de recente situatie aan de Turks-Syrische grens. Koc luidde weer eens de noodklok en zei dat de Turkse premier Tayyip Erdogan mede-verantwoordelijk is aan de burgeroorlog in het buurland. Koc: "De Turkse regering heeft enorm geblunderd door zich zo partijdig op te stellen. Niet alleen Turkije betaalt de tol voor Erdogans steun aan de Syrische rebellen, maar het hele Syrische volk. Erdogan is direct verantwoordelijk voor het bloed dat vloeit in Syrië."

In een grensstad als Ceylanpinar is er voortdurend verkeer van strijders die tussen de twee landen heen en weer pendelen. Gewonde Syrische strijders worden in Turkse ziekenhuizen behandeld.

Volgens berichten in de Turkse pers is het ook alom geaccepteerd dat djihadisten via de Turkse grenssteden Syrië binnenwandelen om tegen het leger van president Al Assad te vechten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden