Djihadisten terecht hard aangepakt

Burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb. Beeld ANP
Burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb.Beeld ANP

Om het sluipende gevaar van djihadstrijders in Nederland te beteugelen, presenteerde het kabinet onlangs de 'Integrale Aanpak Djihadisme'. De repressieve maatregelen klinken afschrikwekkend, en terecht.

Mensen die oproepen tot een gewelddadige strijd of het afreizen naar oorlogsgebieden om de wapens op te pakken, plegen verraad. Niet alleen aan de kernwaarden van onze democratie, maar ook aan hun (groot)ouders, die juist naar het vrije en tolerante Nederland gekomen of gevlucht zijn om hun kinderen een goede toekomst te geven. Als je er bewust voor kiest om een gevaar te vormen voor de vrede in de wereld, verdien je het om maximaal geïsoleerd te worden.

Naast een landelijke aanpak heeft ook de lokale overheid een cruciale rol, zeker om radicalisering tijdig te signaleren en te voorkomen. In Rotterdam gebeurt dit via een fijnmazig netwerk van religieuze instellingen, scholen, buurtagenten en zorgverleners. Bewoners kunnen met hun vragen en zorgen terecht bij vertrouwenspersonen in de wijk. Zo dring je door tot de haarvaten van de samenleving. Door de juiste interventies zetten we radicaliserende jongeren weer op het goede spoor, of isoleren hen zodat zij anderen niet beïnvloeden.

Haatpredikers zijn niet welkom, we zullen er alles aan doen om hun komst tegen te houden. Zij komen vooral uit de VS en Groot-Brittannië en hebben geen visum nodig. Helaas ontbreekt het ons aan juridische middelen. We gaan wel te rade bij de uitnodigende partij. Waarom nodig je iemand uit die haatzaait? Wat ons betreft kom je niet weg met het argument vrijheid van meningsuiting.

Verreweg de meeste moslims staan niet achter het radicale gedachtengoed van IS en het voeren van een gewapende religieuze strijd. Juist deze meerderheid binnen de moslimgemeenschap mag zich vaker laten horen. Juist zij zouden een megafoon in de hand moeten nemen.In Rotterdam brengen we de dialoog op gang. Op straat, in de klas, in de moskee en in het buurthuis: we zijn samen verantwoordelijk voor een veilige, vreedzame samenleving. De eerste stap is gezet. Rotterdam organiseert eind september een conferentie over de invloed van internationale conflicten op onze samenleving. Daar mag het verbaal best stevig aan toe gaan, zonder wrijving geen glans.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden