Djihadisten breiden hun kalifaat uit

Libanese veiligheidstroepen verzamelen in de buurt de Syrische grens. IS-strijders drongen afgelopen weekend Libanon binnen en doodden zeker tien militairen. Beeld afp
Libanese veiligheidstroepen verzamelen in de buurt de Syrische grens. IS-strijders drongen afgelopen weekend Libanon binnen en doodden zeker tien militairen.Beeld afp

Strijders van de Islamitische Staat (voorheen Isis) hebben dit weekeinde enkele stadjes in Noord-Irak ingenomen, een of meerdere olievelden, en volgens de Iraakse staats-tv zelfs de grootste dam van Irak: de Mosoel Dam. Bij de gevechten zochten de IS-strijders voor het eerst rechtstreeks de confrontatie met Koerdische troepen.

Vanaf het moment dat de soennitische extremisten van IS in juni de grote Iraakse steden Mosoel en Tikrit innamen, zochten ze vooral de confrontatie met het nationale Iraakse leger. De beter getrainde peshmerga - de troepen van de Koerdische minderheid die een autonome regio in Noord-Irak bewoont - leken de djihadisten te vermijden, sterker: er leek een stilzwijgende afspraak om territorium te delen. Terwijl Isis naar het zuiden opstoomde, namen de Koerdische troepen stukken land in buiten hun eigen regio.

Verzet
Van vrede tussen IS en de Koerden lijkt bij nader inzien echter geen sprake. Sinds de opmars van IS stokte voor de poorten van de stad Samarra (ten noorden van Bagdad), lijkt de beweging vooral bezig haar veroveringen in het noordwesten van Irak te verstevigen. Daarin past de verovering van olievelden, strategische stadjes in het noorden en een stuwdam - ook al waren die in handen van Koerdische troepen. Anders dan het Iraaks leger, boden de Koerden dit weekeinde veel verzet. Zij ontkenden bovendien dat ze de dam verloren hadden.

Met de olievelden - IS zou er inmiddels vijf in handen hebben - kunnen de djihadisten hun strijd financieren. De dam zou hen controle geven over de watervoorziening van Mosoel en grote landbouwgebieden. Bovendien zouden ze ermee in staat zijn grote Iraakse steden onder water te zetten.

Schrikbewind
Intussen raken steeds meer inwoners van Noord-Irak op drift, op de vlucht geslagen voor het schrikbewind dat IS in veroverd gebied doorgaans afkondigt. Uit het dit weekeinde ingenomen stadje Sinjar zouden veel inwoners zijn gevlucht richting de Koerdische regio, met name leden van de religieuze Jazidi-minderheid die door IS als afvalligen worden beschouwd. De VN waarschuwde gisteren dat er 200.000 burgers klem zitten op een nabijgelegen berg, omsingeld door IS-militanten.

Trouw-abonnees lezen vandaag in de Verdieping de analyse van buitenlandredacteur Ghassan Dahhan: Hoe het geflirt met djihadisten ontaardde.

IS in Libanon
IS-strijders waren dit weekeinde niet alleen actief in Irak, maar ook honderden kilometers westwaarts in het Libanese grensstadje Arsal, bij de grens met Syrië. Soennitsche militanten - waaronder ook strijders van het Syrische Al-Kaida-filiaal Al-Noesra - drongen Libanon in nadat de lokale politie een Noesra-leider had gearresteerd. Ze doodden zeker tien Libanese militairen en namen meer dan tien militairen gevangen. Het was de grootste confrontatie tussen het Libanese leger en soennitische rebellen uit Syrië tot nu toe.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden