Djihad-verdachte had tekst over zelfmoordaanslag

Justitie vindt informatie over explosieven, wapens en terreur in woning Mourad M. in Huizen

PERDIEP RAMESAR

Mourad M. (33) uit het Gooise Huizen had thuis een tekstbestand over een zelfmoordaanslag. Ook vond de politie bij hem beschrijvingen en constructietekeningen van explosieven, ontstekingsmechanismen en wapens.

Dat maakte het Openbaar Ministerie (OM) in Utrecht gisteren bekend tijdens een zitting voor de raadkamer van de rechtbank. Of het een concreet plan was voor een aanslag in Nederland, in Syrië, in Irak of elders, maakt justitie niet bekend. Meestal blijft dit soort informatie geheim tot de rechtszaak, maar nu moest justitie toch meer prijsgeven. Dat was een gevolg van de bijzondere situatie dat de verdachte vorige week werd vrijgelaten. Het OM ging daar gisteren tegen in beroep bij de raadkamer.

M. is een van de vaders van de twee gezinnen in Huizen die onlangs werden gearresteerd en waarvan de kinderen uit huis werden geplaatst. Volgens de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) waren de gezinnen van plan om op korte termijn naar Syrië te gaan en wilden de vaders zich daar aansluiten bij de extreem-djihadistische Islamitische Staat (IS).

Na de schorsing van het voorarrest zijn de gezinnen weer herenigd. Tegen M. was volgens de rechter-commissaris vorige week onvoldoende verdenking.

Maar nu blijkt dat het OM met het gevonden materiaal toch concrete aanwijzingen denkt te hebben dat hij van plan was om naar Syrië te gaan om de gewapende djihad te ondersteunen. M. heeft altijd ontkend, maar verklaarde wel dat hij hulpgoederen naar een familielid in Syrië wilde brengen. Het OM zegt dat het familielid vecht bij IS.

Bij djihadisten wordt wel vaker videomateriaal gevonden waarin zelfmoordenaars en martelaren worden opgehemeld, maar een tekstbestand over een zelfmoordaanslag is toch wat anders. De vraag is wat die tekst precies inhoudt: een concreet plan, een beschrijving of is het een religieuze tekst.

De politie en het OM hebben ook een doorzoeking gedaan bij de stichting Educatief Instituut Arabische Taal en Cultuur in Hilversum. Deze stichting werd opgericht door de bekende radicale prediker en activist van het Platform Bewust Moslim, Abou Hafs.

De onlangs met zijn gezin vertrokken Amersfoorter Jermaine W. - jongere broer van het gewezen lid van de Hofstadgroep Jason W. - zou de leiding hebben gehad over deze koranschool. Justitie kwam deze stichting tegen in het onderzoek naar M. uit Huizen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden