Djihad op internet radicaler

AMSTERDAM – Er was al wel een website die jongeren opriep om te trainen voor de djihad. Maar vechten moest je doen in verre oorden als Tsjetsjenië of Kashmir. Nu is het devies op radicale sites: vechten waar je kunt, dus ook in Nederland.

Inspiratie opdoen voor de strijd, kon voorheen door via internet prijzige videobanden te bestellen. Die werden dan na een week bezorgd in een bruin zakje. Nu zijn voor belangstellenden instant onhoofdingslessen op video beschikbaar, net als films van zelfmoordaanslagen.

Begin 2002 was Nederland geschokt omdat twee jonge Marokkanen uit Eindhoven naar Kashmir waren vertrokken om djihad te voeren – zij lieten het leven. Maar zij waren buiten Nederland, ergens waar al een gewapend conflict bezig was. Nu is een aanslag gepleegd in Nederland en op iemand die – fysiek – niemand kwaad deed.

Extreem op internet, dat was tot niet zo lang geleden de site Khatab, waar de Nederlandse bekeerling Abdul Jabbar van de Ven zijn trouwe gehoor leerde dat het heus geen terrorisme is om een fundamentalistisch geloof te hebben en te vechten tegen de 'vervolging van moslims'. Nu houden internetters elkaar voor: wie tegen terrorisme is, is geen echte moslim. ,,Ieder die beweert dat de Islam vrij van terrorisme is (...) het zal hem uit de Islam zetten.”

Als richtlijn worden teksten van de Iraakse terroristenleider Aboe Moesab al-Zarkawi gebruikt, de man die verantwoordelijk is voor onthoofdingen van westerlingen. Zijn boodschap: meer aanslagen in het westen graag. Eerder was sjeik Abdullah Azzam nog de grote held, een Palestijn die de gewapende strijd tegen westerse overheersers voorstond en mede-oprichter van Al-Kaida. Hij lijkt ineens een softie. ,,O Allah! Laat hun bloed vloeien zoals zij het moslimbloed laten vloeien! O Allah! Maak hun bezittingen tot oorlogsbuit voor ons! O Allah! Verneder de verraders die de zijde van de ongelovigen kiezen!” schrijft 'albaraa24' op de website 'Moslims in Nederland de enige echte'. 'Wraak! wraak! wraak!' wil hij.

'Al Khattaab' geeft advies aan moslims die niet kunnen deelnemen aan de strijd. Die moeten een vluchtplek regelen. Voor de rest is de tijd gekomen om ,,je bij Allah te bewijzen. De tijd van heldhaftigheid is gekomen.” Hij minacht moslims die niet wíllen vechten: ,,Bondgenootschappen met de verraderlijke joden en kruisvaarders zal jullie vernedering alleen vermeerderen.”

'Amin' levert in augustus een bijdrage die net zo wordt ondertekend als de open brief aan Hirsi Ali, achtergelaten in het lichaam van Theo van Gogh. 'Saif uDeen alMoewahhied' staat eronder, wat betekent 'Zwaard van de eenheidsgodsdienst'. Ook nu betreft het een open brief. Aan 'de liegende aalim (geleerden, red.) en imam'. De aangeschreven geestelijk leidsmannen krijgen nog even tijd om hun leugens recht te zetten. Die leugens houden in dat zij de islam willen aanpassen aan de huidige tijd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden