Dividenddeal met Shell zet coalitie verder onder druk

Staatssecretaris Menno Snel van financiën (D66) en Premier Mark Rutte tijdens het Tweede Kamerdebat over de dividendbelasting.  Beeld ANP
Staatssecretaris Menno Snel van financiën (D66) en Premier Mark Rutte tijdens het Tweede Kamerdebat over de dividendbelasting.Beeld ANP

De coalitie hield de gelederen vanavond gesloten tijdens het Kamerdebat over de dividenddeal met Shell.

De oppositie in de Tweede Kamer boekte vanavond geen succes bij de poging om in het openbaar meer details te krijgen over de afspraken met Shell over het betalen van dividendbelasting. Premier Rutte maakte al in de loop van de avond duidelijk dat afspraken met individuele bedrijven onmogelijk publiek kunnen worden.

De linkse partijen trokken fel van leer. Volgens GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver ‘ruiken de afspraken naar vriendjespolitiek’. Eerder op de dag werden Kamerleden wel achter gesloten deuren geïnformeerd en dat is voor veel oppositiepartijen onvoldoende. SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen noemde de informatie explosief: “Dit moet naar buiten”.

Uit onderzoek van Trouw bleek anderhalve week geleden dat Shell bij de fusie in 2005 van het Britse en Nederlandse moederbedrijf een geheime regeling trof met de Belastingdienst. Omdat het hoofdkantoor in Den Haag kwam, zouden de voornamelijk Britse aandeelhouders in Nederland dividendbelasting moeten betalen, terwijl dividendbelasting in het Verenigd Koninkrijk niet bestond. Geregeld werd dat het dividend vanuit Den Haag, via een trust in Jersey, heffingsvrij betaald kan worden aan deze aandeelhouders.

De oppositie koppelt deze afspraak aan het voorstel van het kabinet, dat later dit jaar naar de Kamer gaat, om de dividendbelasting in Nederland af te schaffen. Want, stelt de oppositie, het waren uitgerekend multinationals, zoals Shell, die er bij het kabinet op aandrongen om de dividendbelasting in de ban te doen.

Fel voorstander

Onmiddellijk nadat bekend werd dat het kabinet van plan was om de dividendbelasting af te schaffen werd duidelijk dat alleen de VVD van premier Mark Rutte er fel voorstander van is. De andere drie regeringspartijen zijn er tegen heug en meug mee akkoord gegaan. In ieder debat waarbij de oppositie tegen Rutte en zijn voorstel schopt, is de vraag of het gesloten front van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie gaat barsten. D66-Kamerlid Steven van Weyenberg zei vanavond tijdens het debat: “Wij waren hier niet voor, maar staan voor de afspraak in de coalitie.”

Het CDA stelde vragen en de VVD steunde steunde Rutte voluit. Kamerlid Helma Lodders wees erop dat vertrouwelijke afspraken tussen bedrijven en de fiscus en ook de afschaffing van de dividendbelasting, bedrijven naar Nederland lokken. “Dat levert banen in Nederland op.”

De oppositie probeerde het Rutte vanavond moeilijk te maken. De premier zei vorige week in de Kamer dat hij ‘in algemene zin’ geen weet had van afspraken tussen de Belastingdienst en bedrijven over dividendbelasting. Daar moest hij vandaag op terug komen. Hij bleek toch per brief geïnformeerd over de deal met ‘een bepaalde onderneming’. Waarom die schimmigheid, vroeg PvdA-fractievoorzitter Asscher de minister-president. Rutte zou later vanavond antwoorden op deze vraag.

In een eerder debat, vorig jaar, over het voornemen van het kabinet om de dividendbelasting af te schaffen, vergiste Rutte zich ook al. Op de vraag hoe dit plan in het regeerakkoord terechtkwam, zei Rutte dat hij geen herinnering had aan een memo die op tafel had gelegen bij de formatie. Later bleek dat er wel memo’s waren.

SGP’er Van der Staaij vroeg zich waarom de premier ‘de oppositie zoveel cadeautjes geeft’ en of het voorstel ‘toch niet zo doortimmerd’ is .

Lees ook:

Shell ontwijkt dividendbelasting

Via een trust op het - als belastingparadijs bekend staande - Kanaaleiland Jersey boekt olieconcern Shell dividend over naar aandeelhouders. Belastingvrij, mét toestemming van de Belastingdienst.

Een oplossing voor Shell

Toen olieconcern Shell in 2004 wilde fuseren, kreeg het bedrijf toestemming van de Belastingdienst voor een constructie om de heffing deels via een trust op Jersey te ontwijken. Maar mocht de fiscus die afspraak wel maken?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden