divers

Apart EU-Songfestival op lange baan geschoven

Het idee voor een alternatief EU-Songfestival lijkt een zaak van de lange adem voor initiatiefnemer Toine Manders, Europarlementslid voor de VVD. „Het Luxemburgse hoofdkantoor van commerciële omroep RTL wil afwachten hoe de vernieuwde opzet van de Eurovisie songfestival uitpakt”, aldus Manders. Het Europarlementslid had vorig jaar een plan bedacht voor een eigen EU-festival voor de 27 EU-landen. Dat zou moeten plaatsvinden in het Europees Parlement in Brussel. Doel is Europa dichter bij het hart van de mensen te brengen.

Manders vindt het gewone Eurovisie Songfestival te grootschalig en onrechtvaardig. Bij het Songfestival in mei te Belgrado doen 43 landen mee. De laatste jaren geven vooral Oost-Europese landen elkaar punten. De organiserende European Broadcasting Union (EBU) heeft voor dit jaar een nieuwe opzet met twee halve finales en een kleine kern van vaste deelnemers.

Dick van den Toorn wint Jeugdtheaterprijs

Acteur Dick van den Toorn is bekroond met de VSCD Jeugdtheaterprijs. Burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht reikte zaterdag de prijs, die beter bekend staat als de ’Gouden Krekel', uit aan de acteur die dit seizoen te zien was als de oenige lakei Knoop in de voorstelling Lang & Gelukkig van het RO Theater. De jury prees Van den Toorn als „een glunderende bondgenoot van de kinderen in de zaal”. Wegens groot succes wordt de voorstelling, waarin op creatieve wijze het sprookje van Assepoester wordt verteld als een spectaculaire revue, in het nieuwe seizoen geprolongeerd. Andere rollen worden vertolkt door onder meer Arjan Ederveen, Alex Klaasen en Gijs Naber.

De Gouden Krekel voor de meest indrukwekkende voorstelling van dit jaar ging naar Theatergroep Wederzijds en Theater Gnaffel voor de co-productie De Hompelaar. Minister Ronald Plasterk (Cultuur) reikte deze prijs uit aan regisseur-scenarist Ad de Bont. De jury prees het stuk, dat vertelt over een dorp en haar bewoners vol onbeantwoorde verlangens, als „een mateloos vernieuwend volwassen theaterspektakel voor de jeugd dat diepe indruk achterlaat”. De uitreiking van de Gouden Krekels vormde de aftrap van de Jeugdtheaterdagen. Het thema van deze editie is ’over helden, schurken en ander gespuis’.

Sonneveldprijs voorRoemer van der Steeg

Chansonnier Roemer van der Steeg heeft zowel de jury- als de publieksprijs van het Amsterdams Kleinkunst Festival (AKF) gewonnen.

De 27-jarige Neerlandicus kreeg beide bekroningen voor zijn liedjesprogramma Oude Waakhond. De jury prees het programma als „sterk en verrassend” en overhandigde hem de juryprijs, die bestaat uit een beeld van Wim Sonneveld.

De andere finalisten, Margriet Bolding en Sophie van Hoytema, vielen buiten de prijzen. Van der Steeg is onder meer werkzaam als pianist van het gezelschap Op Sterk Water, dat is gespecialiseerd in improvisatiecabaret.

De Wim Sonneveldprijs wordt sinds 1988 uitgereikt aan de winnaar van het AKF. Tot de eerdere winnaars behoren grote namen als Mike Boddé en Thomas van Luyn, Thomas Acda, Maarten van Roozendaal, De Vliegende Panters, Droog Brood en Rooyackers Kamps & Kamps.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden