divers

- Na vier jaar komt er een einde aan de tijdelijke huisvesting van het Amsterdamse Stedelijk Museum in het Post CS-gebouw. Morgen worden daar de laatste kaartjes verkocht en daarna gaat de kunst uit de collectie op reis onder de naam ’Stedelijk in de Stad’. In een door Niels van Eijk en Miriam van der Lubbe ontworpen ’bouwkeet’ wordt de kunst tot december 2009 tentoongesteld. Het project heeft als titel ’Bouwkeet on tour’, omdat het gebouwtje door heel Amsterdam zal reizen. De lancering vindt op 1 oktober plaats op het Oosterdokseiland.

Woensdag begint de Kinderboekenweek die dit jaar als thema ’Poëzie’ heeft. Het motto voor de week luidt ’Zinnenverzinzin’. Het Kinderboekenweekgeschenk ’Vlammen’ werd geschreven door Hans Hagen (Gouden Griffel, 2004). Op het Kinderboekenbal dat dinsdag in het Amsterdamse Muziekgebouw aan ’t IJ plaatsvindt, worden de Griffels van 2008 uitgereikt. Door het hele land zijn activiteiten gepland. Info: www.kinderboekenweek.nl

Johannette Zomer, Bernard Loonen, Frans Fiselier en Marc Pantus zijn de solisten bij een bijzondere bewerking van Rossini’s opera ’Il Turco in Italia’, waarmee het Nederlands Blazersensemble vanaf woensdag door het land toert. De tekst is naar het Nederlands vertaald, de muziek werd bewerkt en er wordt op historische instrumenten gespeeld. De tournee begint 1 oktober in Groningen en eindigt na voorstellingen in Eindhoven (2), Haarlem (4), Arnhem (6), en Den Haag (11) met twee voorstellingen in Amsterdam (12 en 13).

Voor de tweejaarlijkse Anton Wachterprijs voor literaire debuten zijn dit jaar drie titels genomineerd: ’Ziekzoekers’ van Anne-Gine Goemans, ’Begeerte heeft ons aangeraakt’ van Bert Natter en ’Drie’ van Maarten Schinkel. Twee jaar geleden waren er nog zes nominaties, maar de vakjury koos dit jaar uit de ruim honderd inzendingen slechts drie titels. Winnaar in 2006 was Christiaan Weijts voor ’Art. 285b.’ Daarvóór werd de prijs toegekend aan onder anderen A.F.Th. van der Heijden, Tessa de Loo, Arnon Grunberg en Arjan Visser. De winnaar wordt uiterlijk 8 oktober bekendgemaakt. De prijsuitreiking is op 8 november in Harlingen, geboortestad van Simon Vestdijk en zijn alter ego Anton Wachter.

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold heeft zondag voor de Nierstichting weer de veilinghamer ter hand genomen en tijdens de Nationale Stripdagen in Houten tien originele strippagina’s en tekeningen geveild. De tekeningen van onder meer Jean-Marc van Tol (Fokke & Sukke), Meccano (Hanco Klok) en Agent 327 (Martin Lodewijk) brachten bijna 1800 euro op. Topper was een werk van de hand van Agent 327 met een opbrengst van 425 euro. Bijna zesduizend bezoekers struinden dit weekeinde langs de stands op de veertigste Stripdagen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden