divers

In het Joods Historisch Museum (JHM) is vanaf vandaag de eerste grote overzichtstentoonstelling van het werk van fotograaf Bert Nienhuis. Hij werd vooral bekend als portretfotograaf en heeft sinds 1975 veel werk gemaakt voor weekblad Vrij Nederland. De tentoonstelling laat een glimp zien van de massale hoeveelheden foto’s die Nienhuis (1944) in zijn ateliers herbergt. Gekozen is voor beelden die hem het meest kenmerken: portretten en reportages, aangevuld met enkele landschappen. De expositie telt 170 foto’s aan de wanden en twee diapresentaties die samen nog 150 platen weergeven. Ook is er een korte film te zien over de fotograaf en heeft uitgeverij Atlas een boek uitgebracht over het werk van Nienhuis. In het museum hangen veel portretten van bekende Nederlanders en internationale beroemdheden, onder wie Andy Warhol, Joop den Uyl, Hans Klok, Famke Janssen, Anna Enquist en Pim Fortuyn. In de jaren tachtig documenteerde hij in opdracht van het JHM het joodse leven in Nederland. Het museum heeft 120 van deze beelden in de collectie opgenomen, waarvan nu een selectie te zien is. Enkele klassiekers zijn de reportage over een camping in de Randstad, volksbuurten in Den Haag en Roermond en de streng gelovige vissersgemeenschap in Urk. De tentoonstelling duurt t/m 5 april. Info: www.jhm.nl.

Het Dickens Festijn in Deventer trok zaterdag en zondag 160.000 bezoekers. Ruim negenhonderd acteurs en figuranten speelden figuren en situaties uit de boeken van de Engelse schrijver Charles Dickens na. Nieuw dit jaar was dat er ook audities gehouden zijn. Voor het eerst deed het Dickens Museum uit Londen aan het festival mee. Bezoekers moesten op de drukste momenten anderhalf uur wachten voordat ze de festivalwijk Bergkwartier in konden.

Het theaterfestival in de openlucht Kerst in Oud Kampen heeft dit jaar naar schatting van de organisatie tussen de 90.000 en 100.000 bezoekers getrokken. Veelal vrijwillige acteurs toverden vrijdag en zaterdag de winkelstraten om in een sfeer die overeenkomt met die van de schilderijen van Anton Pieck. Het was de negende editie van het tweedaagse festival.

Chocoladefabrikant Van Houten besloot in 1951 een bedrijfsfilm te maken en daarvoor de oogst van cacaobonen in Ghana, toen bekend als Goudkust, vast te leggen. In het Tropenmuseum is vrijdag een tentoonstelling geopend met een selectie van foto’s en filmmateriaal van deze Chocolade Expeditie door de Sahara naar Ghana in 1951.

Fotograaf Frits Lemaire en cineast Louis van Gasteren namen deel aan aan de zogenoemde Chocolade Expeditie door de Sahara en maakten de beelden. Dagboekfragmenten van Van Gasteren worden voor het publiek geïllustreerd met foto’s van Lemaire. Verder verschijnt het boek ’The Cocoa Ambassador’, vernoemd naar de auto waarmee de reis van Amsterdam naar Accra in Ghana werd gemaakt. Hierin staan zo’n honderd foto’s van de omgeving en de inwoners van het toenmalige West-Afrika. De tentoonstelling in het Tropenmuseum duurt tot en met 14 juli.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden