divers

De beste filmpjes van Youtube

Op de populaire videowebsite YouTube zijn sinds vrijdag de beste filmpjes van 2007 te bekijken. Kijkers stemden tussen 13 en 19 maart op hun favoriete filmpjes. Zij konden hun keuze maken uit items uit twaalf verschillende categorieën. Elke categorie bevatte zes filmpjes. In het thema schattig werd de Laughing Baby winnaar, The Guild werd de beste serie bevonden. De beste korte film was volgens de stemmers My Name is Lisa en Chocolate Rain werd verkozen tot de beste muziekvideo. Andere winnaars: Potter Puppet Pals in The Mysterious Ticking Noise (beste comedy), Balloon Bowl (beste sportvideo), Battle at Kruger van Jason 275 (categorie ooggetuigen), Blind Painter (meest inspirerend), Lonely Girl 15 is dead (categorie commentaar), How to Solve a Rubik’s Cube (beste instructievideo), The Original Human Tetris (categorie creatief) en Stop The Clash of Civilizations (beste politieke video).

Deze en andere filmpjes zijn te zien op www.youtube.com.

Digitale wichelroede

Een navigatiesysteem is voor automobilisten vandaag de dag heel gewoon. Maar als je gaat wandelen of fietsen, is het ook wel fijn om te weten waar je precies bent en waar je heen moet. Tot voor kort moest je afgaan op een kaart, je kennis of intuïtie, maar nu is er dan ook een navigatiesysteem voor mensen die langs de Grebbelinie wandelen of fietsen. Kenniscentrum Alterre uit Wageningen ontwikkelde samen met onder andere de provincie Utrecht en het ministerie van Natuur de ’digitale wichelroede’ (DiWi).

Dit navigatiesysteem is ongeveer even groot als een gps apparaatje en bevat kaartgegevens van de zestig kilometer in Gelderland en Utrecht langs de Grebbelinie, een voormalige verdedigingslinie. Gebruikers kunnen niet alleen de weg zien, maar ook cultuurhistorische kennis van een plek opvragen. Ook kunnen ze eigen foto’s en filmpjes op de DiWi plaatsen. Andere gebruikers kunnen deze informatie ook opvragen. Als de digitale wichelroede een succes is zullen er ook navigatiesystemen voor andere delen van Nederland volgen.

Populair geschenk

Afgelopen vrijdag, vlak voor het einde van de boekenweek, is het 25 miljoenste Boekenweekgeschenk uitgereikt in Haarlem. Het geschenk van dit jaar was ’Pianoman’ van J. Bernlef. Ook het Boekenweekessay van Renate Dorrestein was niet aan te slepen. De boekenweek bestaat sinds 1932 en had dit jaar als thema ’Oude menschen... De derde leeftijd en de letteren’.

Windmolens voor de Noordpool

Het Wereld Natuur Fonds wil dat er een groot windenergiepark op de Noordzee komt. Het WNF vindt dat dit de enige manier is om te bereiken dat in 2020 20 procent van het Nederlandse energieverbruik duurzaam zal zijn. Het WNF maakt zich vooral bezorgd over de Noordpool. „De aantasting van de Noordpool gaat sneller dan de wetenschap had voorzien; computermodellen over het smelttempo van zeeijs worden ingehaald door de praktijk. Het roer moet om.” Het WNF pleit daarom in een speciale campagne voor de Noordpool voor een windmolenpark op de Noordzee met een capaciteit van 6000 megawatt, ongeveer evenveel als zes energiecentrales.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden