divers

Segways mogen de weg op

Op fietspaden en stoepen in Nederland mogen vanaf deze zomer Segways rijden. Segways zijn gemotoriseerde tweewielers. De bestuurder staat tussen de twee wielen. Segwayrijders moeten minimaal zestien zijn, tenzij ze het wagentje nodig hebben in verband met een handicap. In dat geval mag de bestuurder jonger dan zestien zijn.

Er zijn een aantal regels, zoals niet naast elkaar rijden en niet mobiel bellen onderweg. Gehandicapten mogen met de tweewieler de stoep op, mits ze niet harder rijden dan zes kilometer per uur. Waarschijnlijk moeten de Segways vanaf 1 juli wel een kenteken hebben.

’Zo Hoort Het’ wint Kinderkroon 2008

De stichting ’Zo Hoort Het’ is de winnaar van de Nationale Kinderkroon 2008. De stichting organiseert activiteiten voor dove en slechthorende kinderen en jongeren. De Kinderkroon wordt jaarlijks uitgereikt aan een project dat de Stichting Kinderpostzegels financieel ondersteunt. Kinderen konden de afgelopen weken via de website van Kidsweek hun stem uitbrengen op hun favoriete project. Naast 'Zo Hoort Het' waren de Weekendschool van stichting Cemin en de Anti-pesten-campagne van KidsTegenGeweld genomineerd.

Op zoek naar lucht en licht op balkonmanifestatie

De één zet er zijn fiets of vuilnisemmer op, de ander maakt een weelderige balkontuin. Het balkon is voor veel stedelingen de enige buitenruimte. Toch hebben nieuwe woningen in de stad vaak geen balkon of buitenruimte. Waarom eigenlijk niet? Op basis van die vraag start op 24 april in informatiecentrum Zuiderkerk in Amsterdam de manifestatie ’Het balkon, op zoek naar licht en ruimte’. Stedenbouwkundigen, architecten en gebruikers zijn uitgenodigd hun licht over het balkon te laten schijnen. Door middel van een boek, prijsvraag, lezingen, workshops en een tentoonstelling wil de organisatie inzicht en inspiratie geven.

Op de tentoonstelling (tot 1 juni) en in het boek , zijn bijzondere buitenruimtes opgenomen. Studenten van de Design Academy in Eindhoven gaven vorm aan de tentoonstelling. Op 24 april om 16.30 uur wordt bekend wie de prijsvraag ’mijn favoriete balkon’ heeft gewonnen. Deelnemers konden foto’s en tekeningen inzenden. De aftrap van de manifestatie is op 24 april om 12.00 uur in informatiecentrum met een lunchlezing van Don Murphy van VMX Architects. Voor het volledige lezingen en workshopprogramma zie www.mijnfavorietebalkon.nl.

Celliste en violist winnen Prinses Christina Concours

De 13-jarige Ella van Poucke uit Almere-Buiten (cello) en de 14-jarige Arthur Rusnovsky uit Amstelveen (viool) hebben gisteren allebei een eerste prijs gewonnen in de finale van het Prinses Christina Concours. De jury gaf de twee de beste beoordeling in de leeftijdscategorie twaalf tot en met veertien jaar..

De finale van het concours was in het Lucent Danstheater in Den Haag. Negen jonge talentvolle muzikanten streden om de beste jurybeoordelingen.

Aan het evenement gingen regionale finales vooraf, waaraan ongeveer vierhonderd jongeren meededen. Het Prinses Christina Concours zet zich in voor de bevordering van klassieke muziek en jazz onder jongeren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden