divers

De openbare ruimte van de stad Groningen is rijk aan beelden van onder anderen Wladimir de Vries, Mattheus Meesters, Gert Jan Mulder, Jan Wolkers en Noud de Wolf. Tijdens een uitgezette fietstocht door het groen van de stad worden veel van deze beelden bekeken en de wetenswaardigheden verteld door gids Henk Bakker.

1 augustus 14 uur vanaf de bewaakte fietsenstalling/rijwielshop op het Centraal Station Groningen. Reserveren bij Henk Bakker 050 - 3090 757 of hb@henkbakker.nl. Informatie: www.kunstexcursie.nl

In Tilligte vinden voor de 25ste keer de Internationale Oldtimerdagen plaats. Naast oude stoommachines, brommers, auto’s en trekkers zijn er diverse demonstraties van oude ambachten, volksdansen en grondverzet, ambachtelijk bier brouwen, een modelexpositie, onderdelenmarkt, een valkenier en spelen voor de kinderen.

31 juli, 1 aug. 10-18 uur, Evenemententerrein, Ottershagenweg 25, Tilligte. Informatie: www.oldtimerdag.nl

Diverse Maastrichtse restaurants serveren een voorgerecht, hoofdgerecht én dessert of koffie tegen de vaste prijs van 25,20 euro (40,20 euro voor Michelin-sterrenrestaurants). Reserveren niet verplicht, wel aanbevolen.

1 t/m 15 augustus, meer info: www.maastrichtaantafel.nl

Geen buurt die zoveel is beschreven en bezongen als de Amsterdamse Jordaan. In het verlengde van de tentoonstelling in het Theo Thijssen Museum wordt gewandeld langs plaatsen die een rol spelen in romans, gedichten, liederen en toneelstukken, en in de levens van schrijvers.

De wandeling begint bij de Brouwersgracht (tegenover café Thijssen) en eindigt ruim twee uur later in het Theo Thijssen Museum, Eerste Leliedwarsstraat 16.

1 augustus, 13 uur, start bij het standbeeld van Theo Thijssen op de Lindengracht. Reserveren bij gids Peter-Paul de Baar: ppdebaar@planet.nl of 020 - 420 7119.

Het Amsterdams Historisch Museum organiseert tijdens de Gay Pride een wandeling met gids van het nagebouwde café ’t Mandje in het museum naar het echte café op de Zeedijk. De openlijk lesbische Bet van Beeren opende dit café in 1927 en maakte het tot een veilige haven voor homoseksuelen. Na 26 jaar gesloten te zijn geweest is het café nu weer springlevend.

5 augustus, 16-17.30 uur. Reserveren verplicht. Informatie: www.ahm.nl

Voor het zesde jaar zijn deze zomer op de zondagmiddagen het slotklooster Drachten en de binnentuin en grote ommuurde slottuin met borders en rozenperken te bezichtigen. Er zijn rondleidingen door het klooster, zeven beeldende kunstenaars en vier dichters exposeren rond het thema ’het Paradijs’ en er zijn tuinconcerten, te beginnen door het Fries zigeunerorkest Frysk Csardas.

1 augustus t/m 5 september, 13 - 17 uur, Karmelklooster Drachten, Burgemeester Wuiteweg 162 Drachten. Meer informatie: 0512 - 512 103 of www.karmelklooster.nl

Meer dan tweehonderd Hemerocallissen (eendagslelies) zijn te bewonderen in Parkhof Swalmen. Elke bloem bloeit maar een dag, maar gelukkig zitten er veel stelen aan elke plant. Ook staan de rozen in bloei, evenals vele soorten Rudbeckia’s (zonnehoed). Leden van Stichting Ballonteam uit Swalmen geven informatie over hun activiteiten en de troubadours Jack Verkoulen, Ron Verkoulen en Har Reijnders treden op.

31 juli 19 - 22 uur, 1 augustus 10 m- 17 uur, Parkhof Swalmen, Beeselseweg 6 te Swalmen, telefoon 0475 - 501 193, www.parkhofswalmen.nl

Met vierhonderd Ledlampjes creëert beeldend kunstenaar Jacqueline Verhaagen een zinbegoochelend beeld in het water van de Utrechtse Nieuwe Gracht. Het trage bewegingspatroon van de lichtjes in het groenige water trekt de blik van toeschouwers de diepte in. Verhaagen maakte ’Tender Echo’s’ in opdracht van de gemeente Utrecht.

’Tender Echo’s’ is iedere dag te zien van zonsondergang tot middernacht vanaf de Pausdam in Utrecht.

Op alle zaterdagen in juli en augustus blijft Dierenpark Emmen ’s avonds geopend tot 21 uur. In het centrumdeel van het park blijven olifanten, apen, tijgers en andere dieren buiten genieten van een ’zwoele zaterdagavond’. Er is live muziek, een verhalenverteller, optredens van de theatergroep Sproetnik en kinderen kunnen zich laten schminken als zebra, vlinder of tijger, om daarna op expeditie te gaan.

31 juli. Meer informatie: www.dierenpark-emmen.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden