divers

Extra voorstellingen marathon ’Odysseus’

Zondag 23 december ging de theatermarathon ’Odysseus’ in de regie van Aus Greidanus in de grote zaal van het Appeltheater in Den Haag in première. De kritieken waren juichend. Donderdag 10 januari waren (na slechts acht gespeelde voorstellingen) alle negenenzestig voorstellingen volledig uitverkocht. Vanwege de overweldigende belangstelling is besloten om in de maanden september en oktober zeventien extra voorstellingen te spelen. De verkoop voor deze voorstellingen is eind vorige week gestart.

Nederlanders hebben liever een appel dan een kiwi

De appel is het populairste stuk fruit in Nederland, zo meldt onderzoeksbureau TNS Nipo. Het bedrijf vroeg ruim zeshonderd mensen naar hun fruitgewoontes in opdracht van Greenstar Europe.

Greenstar is een tamelijk nieuw appelras, dat onder meer af komt van de Granny Smith. Het bedrijf kreeg goed nieuws: iets meer dan de helft van de ondervraagden eet liever een 'frisse' appel, waar de Greenstar als kindje van de Granny Smith onder valt. De zoete appels, zoals Golden Delicious en Gala, zijn gewild onder jongeren.

Uit het onderzoekt blijkt verder dat twaalf procent van de Nederlanders iedere dag een appel eet, bijna een derde doet dat twee tot vier keer per week. Na de appel is de banaan erg geliefd, gevolgd door de mandarijn. De kiwi is het minst populair, maar doet het goed bij de jongeren.

Driehonderdenvijftig filmmakers in Rotterdam

Het International Film Festival Rotterdam, dat komende woensdag begint, verwacht ongeveer 2600 internationale festivalgasten, waaronder 350 filmmakers. Tien jaar na zijn vorige bezoek is de Russische meester-filmmaker Aleksandr Sokoerov opnieuw in Rotterdam ter gelegenheid van de Nederlandse première van zijn film ’Alexandra’. Andere bekende filmmakers die hun films presenteren in Rotterdam zijn onder meer Hou Hsiao Hsien, Béla Tarr, Ulrich Seidl, Masahiro Kobayashi, Svetlana Proskoerina, Carlos Reygadas, Abolfazl Jalili, Jafar Panahi, Aramaki Shinji, Rosa von Praunheim, Darrell James Roodt, Júlio Bressane, Lee Kang-sheng, Robert Breer, Jacques Nolot, José Luis Guerín, Wang Bing, Tonino De Bernardi en Garin Nugroho. De filmmakers geven, waar mogelijk, bij de vertoning van hun film een korte introductie en beantwoorden na afloop vragen van het publiek.

Riccardo Chailly met hartproblemen in hospitaal

De voormalige chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest Riccardo Chailly (54) is vorige week met acute hartproblemen opgenomen in het ziekenhuis van zijn woonplaats Milaan. Hij moet daar minstens drie weken blijven voor nader onderzoek. Daarna zal blijken of de problemen met medicijnen zijn te verhelpen of dat een operatie noodzakelijk is. Chailly, tegenwoordig chef-dirigent van het Gewandhausorchester in Leipzig, mag van zijn artsen niet reizen of vliegen. Daarom heeft het Gewandhausorchester een geplande tournee naar Japan moeten afgelasten. Sinds zijn ’moeilijke’ vertrek uit Amsterdam in juni 2004 is Chailly nog steeds niet teruggekeerd als gast bij zijn oude orkest in Amsterdam, waar hij inmiddels de titel conductor emeritus heeft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden