’Diversiteit leerlingen speelt vmbo-t parten’

In het Trouw-onderzoek naar schoolprestaties, dat zaterdag gepubliceerd werd, scoort een kwart van de vmbo-t scholen opvallend laag. Hoe komt dat? „Een 5,5 is ook goed genoeg.”

Leerlingen van de theoretische en de gemengde leerweg van het vmbo, de oude mavo, scoren opvallend vaak laag op het centraal schriftelijk eindexamen in de kernvakken Engels, Nederlands en wiskunde. Dat is de opmerkelijkste uitkomst van het Trouw-onderzoek naar de kwaliteit van scholen. Wat is de oorzaak?

Renée van Schoonhoven, co-auteur van een recent boek over tien jaar vmbo, vermoedt dat de verklaring zit in de, in haar woorden, ’zeer diverse leerlingengroep die op een vmbo-t zit’.

Op de theoretische en gemengde leerweg komen kinderen terecht die het op de havo net niet redden. „Die leerlingen hebben dus al een negatieve ervaring en wellicht de neiging om niet al te hard hun best meer te doen. De cultuur van: ’een 5,5 is ook goed genoeg’.”

Maar er zijn ook leerlingen die, juist omgekeerd, van de lagere en praktijkgerichte niveaus uit het vmbo komen, leerlingen die niet een praktijkopleiding willen of van wie de ouders aangeven dat hun kind de theoretische leerweg volgt.

Lukt dit dan maar matig, dan is het lastig deze leerlingen terug te sturen naar de praktijkgerichte afdelingen van het vmbo. De vakken sluiten niet aan. Van Schoonhoven: „De neiging van leerlingen, maar ook scholen, is dan om te denken: waag het er maar op. Doe dat eindexamen maar. Als het niet lukt, kun je altijd in het volwassenenonderwijs nog een keer het vmbo-t eindexamen doen.”

Gevolg is dat veel matige leerlingen in de eindexamenklas belanden. De prestaties van de school vallen dan tegen, zoals uit het Trouw-onderzoek blijkt.

Hoogleraar en onderwijssocioloog Jaap Dronkers uit Maastricht, die de meting ontwikkelde en verrichtte, is hard in zijn oordeel over scholen waarvan de geslaagde leerlingen slecht scoren op de kernvakken. Veel van die scholen leveren onvoldoende kwaliteit.

Van Schoonhoven: „Ik heb mijn twijfels of je de conclusie wel kunt trekken dat dit slechte scholen zijn. Wel zou je je moeten afvragen of er niet een nieuw tussenniveau nodig is, tussen de theoretische en de praktijkkant van het vmbo.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden