Diva's

Het was ladies' night bij de uitreiking van de Grammy's, de belangrijkste Amerikaanse muziekprijzen. De ene na de andere zangeres beklom het podium om een beeldje in ontvangst te nemen. Topper was Lauryn Hill, die vijf Grammy's op mocht halen. Daarmee bevestigde de jury wat al jaren een feit is: vrouwen domineren de hitlijsten.

Harmen van Dijk

Ondanks die prijzenregen (sinds 1971 had geen vrouw zoveel Grammy's gewonnen) kan nieuwkomer Hill zich nog niet meten met de echt machtige vrouwen van de pop die al jaren aan de weg timmeren en elkaar het licht in de ogen niet gunnen; de diva's van de jaren '90.

Het boegbeeld van de Grote Vijf, Madonna, werd dit jaar voor het eerst in haar carrière onderscheiden bij de Grammy's. Van de overige vier, Whitney Houston, Mariah Carey, Janet Jackson en Celine Dion, kreeg alleen de laatste ook een prijs. De anderen hadden vorig jaar geen album uitgebracht en konden derhalve niet genomineerd worden. Maar Houston mocht wel opdraven om een prijs uit te delen. Met haar zwaar gedrogeerde optreden bevestigde ze meteen alle geruchten dat ze haar gospel-achtergrond danig verraden heeft en tegenwoordig iets te gretig van de cocaïne snoept. Ongetwijfeld de slechte invloed van haar man, zanger Bobby Brown, die zich in oktober in zijn Rolls Royce naar de gevangenis liet rijden om vijf dagen te zitten wegens rijden onder invloed.

Maar ja, alle popdiva's hebben zo hun eigenaardigheden. Madonna kan niet zingen. Haar optreden tijdens het jaarlijkse MTV-gala werd op haar verzoek uit de herhalingen geknipt, omdat ze wel erg vals kraaide. De andere vier kunnen wel zingen, maar zijn weer niet zulke sluwe zakenvrouwen.

Waar de bewust ongehuwde moeder Madonna haar eigen platenmaatschappij opzette, trouwde Mariah Carey Sony-platenbaas Tommy Mottola. Nadat hij haar tot een idool had gemaakt, liet Carey hem alleen achter in hun gloednieuwe landhuis van 30 miljoen. Sindsdien is ze, compleet met sterallures, weer op jacht. Naar verluidt liet ze prins Albert van Monaco een paar uur wachten, omdat de zoom uit haar jurkje hing.

Dion is ongetwijfeld de braafste van het stel. Ze is gelukkig getrouwd met haar manager, de twintig jaar oudere Rene Angelil. ,,Ik rook niet, ik drink niet, ik winkel'', bekent zij haar grootste zonde. Ze liet een speciale kamer voor haar vijfhonderd paar schoenen bouwen. Waarvan het merendeel met hak, want: ,,Comfortabele schoenen zijn voor oude mensen'', aldus de zangeres.

Janet Jackson is de stilste diva. Ze rekende wel publiekelijk af met de beruchte Jackson-clan en haar gewichtsprobleem, maar trekt zich verder diëtend terug in haar 'bescheiden woning', net als haar beroemde broer Michael.

Hoe verschillend ook, de dames hebben één ding gemeen. Ze verkopen miljoenen cd's en zwemmen in het geld. Ze kunnen zich koks, masseurs, trainers en persoonlijke shoppers (ja, dat zijn mensen die voor je winkelen!) veroorloven.

Het blijft echter dringen aan de top en dat is niet goed voor de onderlinge verhoudingen. De diva's houden elkaars nummer 1-hits in de Amerikaanse hitlijst angstvallig in de gaten. Carey gaat aan kop, met 13 noteringen. Tot groot chagrijn van Madonna en Houston, die beiden op 11 nummer 1-hits zijn blijven steken. De dames geven in interviews regelmatig blijk van hun hartgrondige hekel aan elkaar. Toen Madonna zei dat ze de muziek van Mariah Carey nogal fantasieloos vond, reageerde die in haar eerstvolgende interview: ,,Wat moet ik met de mening van een zangeres die tien jaar geleden populair was?'' Ondanks Houstons uitspraak ,,Ik zou met Mariah Carey nog geen postcode willen delen'', namen de twee vorig jaar toch een duet op. Tijdens de opnamen leek de studio op een conferentie-oord in de hoogtijdagen van de koude oorlog, vertelden aanwezigen.

In de clip deden de twee erg hun best vriendinnen te lijken, ze pakten zelfs elkaars hand vast. Maar ze keken erbij of de ander een besmettelijke ziekte had.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden