Dit zijn 'mooie krachtige wolk' en 'elegante ster'

Marcel Boekhoorn presenteert Xing Ya en Wu Wen.Beeld anp

De twee reuzen panda's die volgend jaar Ouwehands Dierenpark komen opleuken heten Wu Wen en Xing Ya. Wu is het mannetje en Xing is het vrouwtje. Ook in het Chinese dierenrijk zijn mannetjes 'krachtig' en vrouwtjes 'elegant'. Eigenaar Marcel Boekhoorn viel vandaag de eer ten deel hun namen te onthullen.

Gisteren werd bekend dat het koning Willem Alexander en koningin Máxima was gelukt twee exemplaren van de pluizige beersoort los te weken tijdens het staatsbezoek aan China. De dieren worden aan ons land uitgeleend tegen een aanzienlijk bedrag en strenge voorwaarden.

Volgens directeur Robin de Lange is er nog een jaar nodig om alle voorbereidingen te treffen. "We gaan zo snel mogelijk beginnen met de bouw van het verblijf. We hopen dat dit volgend najaar klaar zal zijn. Ook moeten pandaverzorgers worden opgeleid". Chinese experts zullen het proces begeleiden en volgen. "Ze zullen ook regelmatig langskomen."

'Klauwen met geld'
Volgens Jelle Reumer, bioloog en directeur van het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam zijn het 'ontzettend lastige dieren die klauwen met geld kosten'. Een panda eet tot vijftig kilo bamboe per dag, meer dan achttienduizend kilo per jaar. Het bamboebedrijf in het Brabantse Asten dat de megaorder binnensleepte, wist al even dat de panda's in het verschiet lagen en anticipeerde op de komst door vast vier voetbalvelden vol te planten met de taaie stokken.

Panda's staan niet echt bekend om hun dynamiek. Om al die kilo's bamboe te verwerken zijn ze wel zestien uur per dag bezig met eten. Dat is dan ook de bekendste pandapose: knagend in een hoek. Toch gaat er een onweerstaanbare aantrekkingskracht van ze uit. Ouwehands verwacht dat de dieren zullen zorgen voor een forse toename van bezoekers, tot wel tienduizend per dag. Om die te kunnen ontvangen moet ook de parkeergelegenheid worden uitgebreid.

Voor het dierenpark is die toename van bezoek noodzakelijk om positieve cijfers te blijven draaien. Behalve de kosten voor de verzorging, de verbouwing van het dierenpark en de parkeerplaats, moet Ouwehands voor de dieren een miljoen euro per jaar betalen aan China. Dit geld komt ten goede aan de bescherming van de zwart-witte beren in het wild. Het dierenpark zal om die reden de toegangsprijs verhogen naar een nader te bepalen bedrag.

Moeilijke voortplanting
Het is de hoop dat 'Wolk' en 'Ster' snel baby's krijgen om hun aantrekkingskracht nog verder te vergroten. De twee driejarige bamboeknagers kennen elkaar nog niet, maar ze zullen gaan 'daten' voordat ze samen hun dagen gaan slijten in hun nieuwe onderkomen 'Pandasia' in Rhenen. Panda's planten zich wel voort in gevangenschap, maar het is een complex proces. Met een vruchtbaarheid van slechts drie dagen per jaar, het zwakke libido van de dieren in gevangenschap en ons frisse klimaat wordt het nog spannend. Gelukkig boekten verzorgers in China een paar jaar terug succes met pandaporno om tenminste het libido een beetje op te vijzelen.

Hoe de baby's van Wolk en Ster zullen gaan heten is natuurlijk nog niet bekend, maar inspiratie kan worden geput uit deze lijst van bekende panda's. Vast wat hints: we zijn op zoek naar een dubbele naam, Chinese tongval, met een verwijzing naar de kracht van de natuur: 'Yang Yang' (kleine zee), 'Su Lin' (prachtige jade), Shi Shi (rots), Gao Gao (groot groot) of Bao Bao (schat of baby), bijvoorbeeld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden