Dit zijn de World Press Photos van 2014

null Beeld Mads Nissen
Beeld Mads Nissen

De beste nieuwsfoto van het jaar is een portret van twee Russische homoseksuelen. Het beeld van de Deense fotograaf Mads Nissen werd uitgeroepen tot World Press Photo of the Year 2014.

Nissen maakte een intiem portret van het Russische homostel Jon en Alex. Het maakt deel uit van een grotere portrettenreeks die weergeeft hoe moeilijk het leven voor homoseksuelen in Rusland is. Het is misschien niet een foto die meteen in het oog springt, maar het gaat vooral om het verhaal erachter. Volgens de fotograaf is het een "modern Romeo en Juliaverhaal' over twee mensen die verliefd zijn maar door de buitenwereld gedwongen zijn hun gevoelens te onderdrukken.

Hieronder een selectie van de andere prijswinnaars.

Hard nieuws
Hoewel de winnende foto een intiem moment toont tussen twee geliefden, is er in de andere categorieën ook veel aandacht voor de grote onrust in de wereld. De eerste prijs in de categorie hard nieuws laat een meisje zien in Istanbul dat gewond is geraakt bij rellen tussen de politie en demonstranten. De foto gemaakt door Turkse fotograaf Bulent Kilic werkzaam bij persbureau AFP.

null Beeld ANP Handouts
Beeld ANP Handouts


General News Stories
EPA-fotograaf Sergei Ilnitsky fotografeerde beschadigde spullen in een beschadigde keuken in het hartje van Donetsk, de door oorlog verscheurde stad in Oost-Oekraïne.

null Beeld anp
Beeld anp


Portretten
De derde plaats in deze categorie ging naar de Italiaanse fotograaf Paolo Verzone, die op militaire academies in heel Europa de kadetten fotografeerde. Er zit ook een Nederlands tintje aan zijn serie: de vrouw hieronder studeert aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda.

null Beeld ap
Beeld ap


Hard nieuws
Een orthodoxe priester geeft zijn zegening aan demonstranten die in februari 2014 in Kiev protesteerden tegen toenmalige president Janoekovitsj. De foto is onderdeel van een serie van Jérôme Sessini, die de tweede plaats behaalde in de categorie 'Spot News'.

null Beeld EPA
Beeld EPA

Sport
Fotograaf Bao Tailang van Chengdu Economic Daily won de eerste prijs in de categorie sport voor zijn foto van de Argentijnse voetballer Lionel Messi. Op de foto is te zien hoe Messi naar de FIFA Wereldbeker staart die zijn team zojuist heeft misgelopen. Argentinië verloor de WK-finale nipt van Duitsland met 0-1.

null Beeld ap
Beeld ap

Algemeen nieuws
In de categorie algemeen nieuws legde fotograaf Pete Muller de strijd tegen Ebola in West-Afrika vast. Muller is een van de weinige fotografen die zich in het besmette gebied waagde om verslag te doen van de Ebola-uitbraak. Op de foto proberen twee verpleegkundigen een ebola-patiënt die in een delirium uit de isolatiekamer is ontsnapt terug te brengen.

null Beeld epa
Beeld epa


Algemeen nieuws
De foto 'Operatie Mare Nostrum' won de tweede prijs in de categorie algemeen nieuws. De Italiaanse fotograaf Massimo Sestini legde vanuit de lucht een bomvolle, in de steek gelaten boot met Libische vluchtelingen vast. De boot werd ten noorden van de kust van Libië gered door de Italiaanse marine.

null Beeld AP
Beeld AP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden