Dit zijn de vijf best gelezen artikelen van afgelopen week

Omroep Max-baas Jan Slagter kreeg de wind van voren van tv-recensent Willem Pekelder. Beeld anp

Een tirade tegen Engelstalig onderwijs en een betoog voor een centrum-links kabinet. Een demagogische omroepbaas en een geslaagde verhuizing naar de Achterhoek. Een duidelijke lijn is niet te ontdekken, maar één ding is zeker: deze vijf artikelen werden de afgelopen week het best gelezen op de site van Trouw.

1. Hoe Jan Slagter de mediawet sloopte
Omroep Max-baas Jan Slagter kreeg in Hilversum alle ruimte om de mediawet af te kraken. "Elke objectiviteit is zoek, het is verslaggeving van het allerberoerdste niveau", oordeelde tv-recensent Willem Pekelder.

En niemand aan tafel die dan roept: "Zeg Jan, overdrijf nu niet. BNN laat in 'Valhalla' mensen baden in champagne. Van dat soort platte amusement, bekostigd door de belastingbetaler, wil Dekker af."

2. Dag Albert Cuyp, hallo Achterhoek
Hoe is het om vanuit hartje Amsterdam naar het platteland te verhuizen? "De stap lijkt te groot, het werk te ver, evenals de geliefde winkels, de favoriete eettentjes en de vriendenkring", schreef dertiger Hannah Jansen Morrison in de Trouw-weekendbijlage Tijd.

Toch waagde ze de stap - en het bevalt haar uitstekend. "Het voelt alsof we op reis zijn, in een nieuw land, met zoveel spannende plannen en nieuwe indrukken dat ons vorige thuis bijna vergeten is."

3. De vloek van Engelstalig onderwijs
Filosoof en columnist Ger Groot ergert zich kapot aan de euforie waarmee Engelstalig onderwijs wordt ingevoerd. De Nederlandse taal, student en samenleving lijken van ondergeschikt belang. "Universiteitsbestuurders en onderwijswoordvoerders lijken geen boodschap te hebben aan het merendeel van hun studenten, noch aan de samenleving waarin zij staan en die hen financiert."

"Ooit zal men zich afvragen hoe men in onze tijd zo kortzichtig heeft kunnen zijn, maar spijt komt altijd te laat. Intussen zullen hele generaties studenten het moeten bezuren en zit de samenleving opgescheept met hoger opgeleiden die zich voor haar niet meer verstaanbaar kunnen maken."

4. Jesse Klaver over vluchtelingen: Wij kunnen dit aan, absoluut
Jesse Klaver wil vluchtelingen niet terug in een boot duwen, maar helpen, vertelde hij in een interview met Trouw. "Die mensen die over een spoorlijn lopen in de Balkan, die hebben niet in een folder van D-reizen gekeken en bij een plaatje van Nederland uitgeroepen: daar wil ik naartoe. Die zijn verdreven."

Makkelijk zal het niet zijn, beseft hij, maar wel mogelijk: "Wij kunnen dit aan, absoluut".

5. Hoog tijd voor kabinet van centrum-links
Een kabinet met een centrum-links karakter verdient volgens columnist Hans Goslinga serieuze overweging, "nu de PVV zich met de populistische woede opsluit in een zelfgekozen isolement en de VVD de indruk wekt hard aan een periode van reflectie in de oppositie toe te zijn".

"Wil centrum-links er komen, dan moeten vooral CDA en SP over hun schaduw heen springen. Dat zie ik nog niet zo snel gebeuren. Maar wie weet, het alternatief is ongunstiger."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden