Dit zijn de opvallendste uitspraken uit de speech van Trump in Phoenix

President Trump zei in Phoenix dat zonodig de regering stilgelegd wordt om ervoor te zorgen dat er een muur gebouwd kan worden langs de grens met Mexico. Beeld Getty Images

Onze beweging draait om liefde, verzekerde president Trump zijn publiek vannacht tijdens een toespraak in Phoenix. Daarna mepte hij verbaal om zich heen. Dit waren zijn opvallendste uitspraken.

De muur

De Amerikaanse president Trump deed gisternacht in Arizona weer een poging zijn racistische uitglijder van vorig week goed te praten. Maar in dezelfde rede van tachtig minuten kwam hij alweer met materiaal voor een nieuw conflict: De Muur. Veel is er van zijn campagnebeloftes nog niet terecht gekomen, en nu is dan de beurt aan het grenshek met Mexico.

De president verzekerde zijn aanhangers in Phoenix, de hoofdstad van Arizona, dat koste wat kost een muur gebouwd zal worden langs de grens met Mexico, om illegale immigranten tegen te houden. "Al moeten we onze overheid stilleggen, we gaan die muur bouwen."

In theorie kan Trump inderdaad de overheid stilleggen. Het Amerikaanse Congres moet uiterlijk 30 september een deal sluiten over de financiering van de overheidsuitgaven en die deal moet ondertekend worden door Trump. Ligt er geen ondertekend akkoord, dan moet de federale overheid in Amerika alle niet-essentiële overheidstaken stopzetten: een ‘shutdown’. Nationale parken sluiten dan bijvoorbeeld direct hun deuren, de betaling van salarissen van federale ambtenaren komt in de problemen. Dat gebeurde in 2013 toen de Republikeinen Obamacare wilden dwarsbomen.

De Republikeinen hebben de steun van de Democraten nodig, maar die hebben al aangegeven dat ze niet akkoord zullen gaan met een deal waarin geld naar de muur gaat. Mocht het parlement een akkoord bereiken zonder de vele miljarden die voor de bouw van het grenshek nodig zijn, dan kan Trump in theorie besluiten het akkoord niet te ondertekenen. Maar zo zou hij zelf een shutdown creëren. Een fors politiek risico, en een stevige ondermijning van zijn eigen partij.

Reactie Charlottesville

Trump kreeg de afgelopen week veel kritiek op zijn reactie op de aanslag in Charlottesville, waar een dode en 20 gewonden vielen toen tijdens een demonstratie van extreem-rechts een auto op hoge snelheid inreed op tegendemonstranten. Tijdens zijn toespraak in Phoenix hield Trump het publiek voor wat hij eigenlijk had gezegd, maar liet gemakshalve een belangrijk deel achterwege.

De president haalde een briefje uit zijn zak en las voor. “Dit is wat ik zei: (…) ‘We veroordelen in de sterkst mogelijke bewoordingen deze flagrante uiting van haat, fanatisme en geweld.’ Dat zei ik.” Wat Trump ‘vergat’: In de chaotische persconferentie na de aanslag veroordeelde hij inderdaad haat, fanatisme en geweld, maar liet hij daar direct op volgen dat dit ‘van vele kanten’ kwam. Juist dat was waar veel mensen zich boos over maakten. De president had het kwaad bij de naam moeten noemen, twitterde bijvoorbeeld de Republikeinse senator Cory Gardner. “Dit waren witte suprematisten en het was binnenlands terrorisme.”

Media

Voor zijn fans in Phoenix schoof Trump alle schuld af naar de media, die ‘onze geschiedenis en ons erfgoed’ wegnemen. De meeste journalisten zijn echt oneerlijke mensen, zei Trump. “Het zijn slechte mensen en ik denk echt dat zij niet van ons land houden. Dat denk ik echt.” Alleen de media en ‘het nepnieuws’ bieden volgens Trump een platform aan haatgroepen.

Senatoren

Vervolgens kregen de twee Republikeinse senatoren van Arizona voor eigen publiek van katoen. Trump noemde geen namen, omdat zijn medewerkers hem gesmeekt zouden hebben om dat 'alsjeblieft' niet te doen. Maar iedereen wist wie hij op de hak nam: partijgenoten John McCain en Jeff Flake, die geregeld kritiek wagen te hebben op de president. McCain stemde in juli tegen het zorgstelsel waarmee Trump Obamacare wilde vervangen. Dat was een pijnlijke nederlaag omdat afschaffen van de gehate zorgverzekering een prioriteit was. “Eén stem te weinig”, zei Trump. “Maar ik zal geen namen noemen. Heel presidentieel. En niemand wil dat ik die andere senator [Flake, red.] noem, die niemand kent. Hij is zwak als het gaat om grenscontrole, zwak als het gaat om misdaad. Zie je, nu heb ik geen namen genoemd, dus iedereen is blij.”

Sheriff

De president liet ook doorschemeren dat hij Joe Arpaio, de omstreden voormalige sheriff van groter Phoenix, gratie wil verlenen. Arpaio (85) is berucht om zijn jacht op illegale latino's. De rechter beval hem om hiermee te stoppen, maar Arapaio deed er juist een schepje bovenop. Daarop werd hij vorige maand veroordeeld. Trump liet duidelijk weten dat hij Arpaio gratie wil verlenen, maar zei dat hij dat niet direct wil doen, om 'controversie' te vermijden. Nog meer kritiek over zijn vermeend racistische gedrag kan de president in de huidige tijden van Beeldenstorm tegen slavernijmonumenten er niet bij hebben. "Maar ik doe een voorspelling", zei Trump. "Ik denk dat het wel goed komt met hem."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden