Dit zijn de knelpunten op de woningmarkt

Nieuwbouw op het Amsterdamse Zeeburg. Beeld Hollandse Hoogte / Berlinda van Dam
Nieuwbouw op het Amsterdamse Zeeburg.Beeld Hollandse Hoogte / Berlinda van Dam

Het gaat goed met de woningmarkt, zo blijkt uit de jaarlijkse update van het ministerie van binnenlandse zaken. Toch gooit het woningtekort roet in het eten.

Jeannine Julen

Een historisch lage hypotheekrente, de bouwmarkt die weer volop in beweging is, een recordaantal verkochte koopwoningen - ook aan zzp'ers - en steeds minder woningen die onder water staan. De woningmarkt floreert, valt te concluderen uit het gisteren gepresenteerde rapport Staat van de Woningmarkt. Toch klinken door alle euforie ook enkele knelpunten door. Worden die niet snel opgelost, zeggen deskundigen, dan valt een deel van de huishoudens tussen wal en schip.

Tekort aan woningen

Was het in de crisisjaren muisstil op menig bouwterrein, tegenwoordig is het geluid van de heipaal weer goed hoorbaar. Er wordt zelfs zoveel gebouwd, dat vacatures voor bouwvakkers moeilijk te vervullen zijn, meldde uitkeringsinstantie UWV vorige week. Al dat harde werken ten spijt, genoeg is het niet. De vraag naar woningen - 610.000 - is namelijk groter dan de 700.000 die de komende zeven jaar uit de grond worden gestampt, blijkt uit onderzoek van ABF Research die cijfers leverde voor de Staat van de Woningmarkt. Want, ziet het ABF, er worden ook ruim 130.000 woningen gesloopt. Saldo: een tekort van zo'n 40.000 woningen. Dat tekort is vooral voelbaar in de huur- en koopsector, zegt directeur Berry Blijie. "Ook aan sociale huurwoningen is een tekort. Maar de verwachting is dat nu de werkloosheid daalt de doelgroep voor de sociale huursector kleiner wordt. Daardoor wordt de druk op de koopmarkt en de vrije sector groter."

Middeninkomens tussen wal en schip

Maar juist in die middeldure huursector kunnen middeninkomens niet altijd terecht, blijkt uit onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving, dat een bijdrage leverde aan het onderzoek. Maar liefst 44 procent van scheefwonende middeninkomens kan zijn goedkope sociale huurwoning niet verlaten, omdat een vrijesectorwoning te duur is. Voor alle middeninkomens geldt dat 28 procent een huurwoning van 710 euro of meer niet kan betalen.

In totaal gaat het om 425.000 mensen met een zogenoemd laag middeninkomen van 38.690 euro per jaar. Is die groep zorgwekkend groot? Daar velt het Planbureau geen oordeel over, zegt onderzoeker Manon van Middelkoop. "Door een opstapeling van factoren kan een deel van de middeninkomens in ieder geval geen kant op. Hoge huurprijzen en een beperkt aanbod in de vrije sector doet hen tussen wal en schip vallen. Net als de beperkte toegang tot de sociale huurwoningmarkt en de koopwoningmarkt."

Transformatie kantoren stokt

De in de knel geraakte middeninkomens kunnen baat hebben bij getransformeerde kantoorpanden, zeggen kenners al jaren. Toch werden er dit jaar minder kantoorpanden omgetoverd tot wooncomplexen dan vorig jaar, blijkt uit cijfers van het CBS. Vastgoedadviseur Dynamis sprak in juli van een teruggang van bijna veertig procent. De oorzaak? Al het laaghangende fruit is al weggeplukt. Met andere woorden: de kantoorpanden die het meest geschikt zijn voor transformatie zijn al getransformeerd.

Wat overblijft zijn de oudere panden op weinig interessante plekken, ver buiten stadscentra, op een zielloos kantorencomplex, met ook nog eens een slecht energielabel. De helft van de panden staat al langer dan anderhalf jaar leeg, berekent Dynamis. Een aanzienlijk deel van de kantoorpanden (meer dan 1 miljoen vierkante meter) staat langer dan drie jaar leeg. Omdat kantoorpanden vanaf 2023 over minstens energielabel C moeten beschikken, verwacht Dynamis dat het gros van het verouderde aanbod leeg blijft staan of gesloopt wordt.

Energietransitie moet sneller

Wat betreft energielabels valt er nog veel te winnen. De komende jaren moet 40 procent van de woningen dusdanig worden opgekalefaterd om minimaal energielabel C te kunnen krijgen; in totaal zijn het er drie miljoen. Volgens het in 2013 opgestelde Energieakkoord moeten alle woningen over iets meer dan dertig jaar van het gas af. Of dat gaat lukken...

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden