Dit zijn de belangrijkste punten uit Obama's klimaatplan

Een kolencentrale in China Beeld afp
Een kolencentrale in ChinaBeeld afp

Het Witte Huis heeft dinsdag het klimaatplan van president Barack Obama gepubliceerd. Obama zal het plan later zelf presenteren in een speciale toespraak. Lees hier de belangrijkste punten uit het klimaatplan.

De wereldwijde koolstofvervuiling en de gevolgen van de klimaatverandering moeten volgens het plan op drie manieren worden aangepakt: de koolstofvervuiling moet verminderd worden; de VS moet voorbereid zijn om veerkrachtig om te gaan met klimaateffecten; en toonaangevende landen moeten zich gezamenlijk op de klimaatverandering richten.

'Het thuisfront'
- Obama zal een presidentieel bevel geven aan het Environmental Protection Agency (EPA) om prestatienormen op te stellen voor het verlagen van de uitstoot van koolstof uit de bestaande elektriciteitscentrales. Er komt ruimte voor feedback van staten, energiebedrijven en andere belanghebbenden. (Het EPA is het federale agentschap van de VS dat belast is met de bescherming van de volksgezondheid en de bescherming van het milieu.)

- Het EPA moet CO2-limieten opstellen voor nieuwe centrales voor 20 september 2013.

- Het EPA moet voor juni 2014 een conceptplan maken met CO2-limieten voor de bestaande kolengestookte elektriciteitscentrales. Het plan moet een jaar later afgerond zijn.

- Het ministerie van Binnenlandse Zaken moet voldoende duurzame energieprojecten opzetten - bijvoorbeeld wind- en zonne-energie - waarmee uiteindelijk in 2020 meer dan zes miljoen huizen van energie kunnen worden voorzien.

- De Verenigde Staten hebben als doel de koolstofvervuiling te verminderen tot ten minste 3 miljard ton in 2030, meer dan de helft van de jaarlijkse koolstofvervuiling door de Amerikaanse energiesector.

- Voor zware voertuigen en vrachtwagens vanaf het bouwjaar 2018 en verder komen geen normen voor het brandstofverbruik.

- Het plan ziet daarnaast ook 'nieuwe kansen' om de vervuiling door fluorkoolwaterstoffen (HFK's) te verminderen. HFK's zijn industriële gassen die bijdragen tot het broeikaseffect.

De Amerikaanse president Barack Obama. Beeld afp
De Amerikaanse president Barack Obama.Beeld afp

Internationale maatregelen
- Belangrijke nieuwe en bestaande internationale initiatieven moeten uitgebreid worden, inclusief bilaterale overeenkomsten met China, India en andere grote landen.

- De Amerikaanse overheid stopt met de financiering van door kolengestookte elektriciteitscentrales in het buitenland, met uitzondering van de armste landen in de wereld.

- De Verenigde Staten gaan samen met handelspartners met de Wereldhandelsorganisatie onderhandelen voor een wereldwijde vrije handel in milieugoederen die schone technologieën mogelijk maken (zoals als zonnepanelen en windturbines).

null Beeld epa
Beeld epa

Klimaatbestendigheid
- Federale instanties moeten lokale, klimaatbestendige investeringen ondersteunen.

- Proefstrategieën worden opgesteld om de gebieden die vorig jaar zijn getroffen door orkaan Sandy beter tegen toekomstige extreme weersomstandigheden en andere klimaateffecten te beschermen.

- Er wordt een National Drought Resilience Partnership opgesteld, dat gaat zich inzetten om bos- en weidegronden minder kwetsbaar voor catastrofistisch vuur te maken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden