Livestream

Dit zijn de aanpassingen op de huidige maatregelen. ‘Terrassen open rond Pasen als coronacijfers dalen’

Minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) tijdens een persconferentie over de coronamaatregelen. Beeld ANP
Minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) tijdens een persconferentie over de coronamaatregelen.Beeld ANP

Dit zijn de aanpassingen op de huidige coronamaatregelen op een rij.

De persconferentie is inmidels afgelopen.

De persconferentie

“De besmettingscijfers en bezetting van de ic’s zijn al weken op een consistent, maar te hoog niveau”, zegt premier Rutte. Er komen nu geen versoepelingen, maar wel correcties en aanpassingen op de huidige maatregelen.

“Als de R onder de 1 blijft en de ziekenhuizen niet veel verder belast worden, dan durven we rond Pasen nieuwe risico’s te nemen. Dan kunnen we kijken of de horeca weer open kan. En of verdere opening van de detailhandel mogelijk is”, zegt minister Hugo de Jonge.

De aanpassingen van de regels op een rij:

• De huidige maatregelen worden verlengd tot 30 maart.

• Bij de verkiezingen van 15,16 en 17 maart gelden uitzonderingen voor de avondklok: ambtenaren en vrijwilligers die bij verkiezingen betrokken zijn, krijgen een bewijs. Ook stemmen mag. Uitzonderingen gelden alleen voor activiteiten die horen bij de verkiezingen.

• Aanpassingen op zwemles en afzwemmen voor kinderen tot 12 jaar vanaf dinsdag 16 maart weer mogelijk. Voorwaarden: bij klachten blijven kinderen thuis, en er wordt thuis gedoucht. De kleedkamers mogen wel open.

• Vanaf 16 maart mogen mensen boven de 27 jaar weer buiten sporten, met maximaal vier mensen in de buitenlucht, op anderhalve meter afstand van elkaar. De activiteit moet georganiseerd zijn door een sportvereniging of een sportclub.

• Voor winkels geldt nu: twee klanten per verdieping. Dat is voor grotere panden een te grove norm. Vanaf dinsdag 16 maart geldt tot een oppervlakte van vijftig m2 dezelfde regel. in grotere winkels mogen per 25 m2 een klant naar binnen, met een maximum van vijftig personen per winkel.

• Het negatieve reisadvies geldt nu tot 15 april. 23 maart op de volgende persconferentie volgt een advies voor de meivakantie, en hopelijk zomervakantie.

• Als genoeg mensen in een verpleeghuis gevaccineerd zijn, mogen de bewoners twee bezoekers per dag ontvangen.

• Als het aantal besmettingen daalt, en het R-getal onder de 1 blijft, dan mogen de terrassen weer open rond Pasen. Of de avondklok ook dan nog zal gelden, is nog niet duidelijk.

Lees ook:

‘Wij zijn in de clausules gedoken voor de vaccincontracten en ons dood geschrokken’

De voorwaarden die overheden hadden gesteld aan het geld voor de ontwikkeling van vaccins, zijn boterzacht gebleken. ‘We schrokken ons dood’, zegt onderzoeker Irene Schipper.

Kabinet wil graag versoepelen, maar de coronacijfers laten het nog niet toe

De coronabesmettingscijfers blijven verontrustend hoog. Voor het kabinet betekent dit dat forse versoepelingen de komende weken nog niet mogelijk zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden