Dit zestal is door Facebook bestempeld als ‘gevaarlijk’

Vanaf links: Milo Yiannopoulos, Alex Jones en Louis Farrakhan. Beeld AFP
Vanaf links: Milo Yiannopoulos, Alex Jones en Louis Farrakhan.Beeld AFP

Facebook heeft zes mensen het predicaat gevaarlijk gegeven. Het bedrijf heeft ze verwijderd van zijn twee sociale netwerken, Facebook en Instagram, omdat ze haatzaaien. Ook pagina’s die aan hen gewijd zijn, zijn vanaf nu taboe. 

Een van hen is Alex Jones, een bekende verspreider van samenzweringstheorieën. Jones was al geblokkeerd op Facebook, maar had nog wel een Instagram-account.

Facebook maakte het besluit donderdag bekend via een aantal media waarmee was afgesproken hoe laat ze mochten publiceren. Het had op dat moment echter nog niet alle accounts geschrapt, waardoor sommige aanstaande bannelingen nog snel hun volgers konden vertellen op welke sites ze nog wel te vinden zouden zijn.

Naast Jones trof de maatregel ook vier andere personen uit rechtse hoek: een auteur van Infowars, Paul Watson; Milo Yiannopoulos, lange tijd een rijzende ster in ultra-rechtse kringen, tot er uitspraken van hem bekend werden die pedofilie vergoelijkten; Paul Nehlen, in 2016 kandidaat voor het Congres als ‘pro-witte’ kandidaat, en de rechtse activiste Laura Loomer. Daarnaast is ook Louis Farrakhan zijn accounts kwijt, de leider van de Afro-Amerikaanse organisatie Nation of Islam, die geregeld anti­semitische uitspraken doet.

Tech-monopolie

Directeur Jonathan Greenblatt van de Anti-Defamation League, een organisatie die strijdt tegen antisemitisme, noemde het ‘hoog tijd’ dat Facebook actie ondernam, maar toonde zich niet optimistisch over de effectiviteit ervan. “Toen Facebook vorig jaar een soortgelijke beslissing nam, vonden extremisten en hun aanhang sluipwegen.”

Daarmee verwees hij naar het besluit van Facebook dat gebruikers niet het ‘witte ras’ een heersersrol mochten toedichten, maar nog wel ‘wit nationalisme’ of ‘wit separatisme’ mochten belijden. Later besloot het bedrijf dat het onderscheid zinloos was en verbood het allemaal.

Door enkelen van de zes, en in sommige rechtse media, werd het besluit veroordeeld als een aantasting van de vrijheid van meningsuiting. De zoon van de president, Donald Trump jr., twitterde: ‘Het doelbewust en berekenend tot zwijgen brengen van conservatieven door Facebook en de rest van het grote tech-monopolie zou iedereen schrik moeten aanjagen’. Jones zelf zei tegenover de Washington Post dat ‘ze hun censuur van conservatieven proberen te verhullen door Louis Farrakhan er ook bij te doen’.

Farrakhan heeft ondanks zijn uitspraken over Joden – onlangs nog noemde hij hen ‘termieten’ – een flinke aanhang onder zwarte Amerikanen. Rapper Snoop Dogg is het bijvoorbeeld niet met Facebook eens. “Hoezo verboden? Alles wat hij heeft gedaan, is de waarheid vertellen. Zullen we jullie dan maar verbieden?”

Alex Jones

Alex Jones Beeld Reuters
Alex JonesBeeld Reuters

Als je Alex Jones (45) moet geloven, dan heeft de moordpartij op de Sandy Hook school in Newtown in 2012 nooit plaatsgevonden. Die werd in scène gezet om een verbod op wapenbezit politiek verteerbaar te maken.

Het is maar een van de vele samenzweringstheorieën waarop Jones de luisteraars naar zijn radioshow en de bezoekers van zijn website Infowars vergast. Of het nu gaat om de aanslagen op New York en Washington op 11 september 2001 of om de maanlandingen, als de gevestigde media er allemaal hetzelfde over vertellen, weet hij dat het anders zit.

De laatste jaren krijgt Jones juridisch weerwerk. Voor een aantal van zijn theorieën heeft hij onder dreiging van rechtszaken excuses moeten aanbieden. Er loopt nog een proces tegen hem wegens smaad, aangespannen door de vader van een in Newtown doodgeschoten kind, die door hem als ‘crisis-acteur’ werd afgeschilderd.

Louis Farrakhan

null Beeld AFP
Beeld AFP

Louis Farrakhan (85) is de leider van de Nation of Islam, een in 1930 opgerichte beweging die elementen combineert uit de islam met ideeën over zwart nationalisme. Farrakhan werd geboren als Louis Walcott, en maakte onder die naam eerst carrière als zanger. In 1955 werd hij lid van de Nation of Islam.

In de loop der jaren liet de organisatie veel van de oorspronkelijke ideeën over zwarte superioriteit varen. Ook veranderde ze van naam. Farrakhan richtte er in 1978 een afsplitsing van op onder de oorspronkelijke naam en met veel van de oude ideeën. 

Hij kreeg waardering voor zijn opkomen voor burgerrechten. In 1995 was hij een van de organisatoren van de Million Men March van zwarten naar Washington, en in 2015 werd die herhaald. Maar keer op keer doet hij antisemitische uitspraken, zoals in februari dit jaar, toen hij ‘pedofilie en seksuele perversie in Hollywood’ terugvoerde op ‘Talmoedische principes’.

Lara Loomer

null Beeld

Laura Loomer (25) was een medewerkster van de rechtse Canadese website therebel.media en staat ­bekend om haar antimoslim-ideeën. Ze is ook buiten de media actief. Ze werkte voor ‘Project Veritas’ van de conservatieve activist James O’Keefe. Die organisatie benaderde linkse politici en organisaties onder valse voorwendselen om hen met video-opnamen in discrediet te brengen. Net als Alex Jones verkondigt ze dat een aantal aanslagen en schietpartijen niet werkelijk hebben plaatsgevonden.

Lees ook: 

De Amerikaanse complotdenkers hadden een prima week

Donald Trump werd aangevallen in een anoniem opiniestuk vanuit zijn eigen regering, terwijl Alex Jones definitief van Twitter werd geschopt.Amerikaanse complotdenkers kregen daarmee een hoop munitie cadeau.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden