Update

Dit weten we tot nu toe over de daders en slachtoffers van de aanslagen in Spanje

Een verdachte wordt in Ripoll meegenomen door de politie. Beeld AFP
Een verdachte wordt in Ripoll meegenomen door de politie.Beeld AFP

De groep die verantwoordelijk was voor de aanslagen in Barcelona en Cambrils begint langzaam vorm te krijgen. Wat weten we al?

Redactie

De aanslagen in Barcelona en Cambrils zijn van tevoren goed voorbereid. Een groep terroristen beraamde maandenlang de aanslagen vanuit een huis in Alcanar. Daar lagen 120 gasflessen opgeslagen die de mannen wilden inzetten bij de aanslagen, aldus de Catalaanse politie.

Dat plan mislukte: de gasflessen ontploften vroegtijdig en het huis werd vernield. Dat dwong de terroristen hun plannen te heroverwegen. Donderdag pleegden zij twee aanslagen, één op Las Ramblas in Barcelona en één in Cambrils.

Het lijkt erop dat er minstens twaalf mensen de aanslagen hebben beraamd, liet de minister van binnenlandse zaken Juan Ignacio Zoido zaterdag weten tijdens een persconferentie. Vier van hen zijn gearresteerd, vijf mannen werden gedood tijdens de aanslag in Cambrils. Zoals het er nu naar uitziet overleden ook twee aanslagplegers bij de ontploffing in het huis in Alcanar. De politie maakte bekend dat ze daar twee lichamen hebben gevonden. Een persoon werd al eerder zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

People gather around an impromptu memorial two days after a van crashed into pedestrians at Las Ramblas in Barcelona, Spain August 19, 2017. REUTERS/Stringer  NO RESALES. NO ARCHIVES     TPX IMAGES OF THE DAY Beeld REUTERS
People gather around an impromptu memorial two days after a van crashed into pedestrians at Las Ramblas in Barcelona, Spain August 19, 2017. REUTERS/Stringer NO RESALES. NO ARCHIVES TPX IMAGES OF THE DAYBeeld REUTERS

Klopjacht

Volgens Zoido is de hele groep inmiddels ontmanteld. "Als je bekijkt wie er dood zijn, wie er al gearresteerd zijn en wie er geïdentificeerd zijn, kun je concluderen dat de gehele cel is ontmanteld", zei de minister tijdens een persconferentie.

De regionale regering van de Catalonië sprak dat tegen en zei dat ‘verschillende mensen’ nog niet zijn opgepakt. Ook de politie bevestigde dat er nog twee of drie mensen gezocht worden. “Wij laten het weten, wanneer we de cel hebben opgerold," aldus de politie.

De politie houdt momenteel nog een klopjacht naar de vermoedelijke bestuurder van het busje dat in Barcelona op een groep mensen reed. Het is door de Catalaanse politie bevestigd dat ze zich richten op de 22-jarige Marokkaan Younes A. Woordvoerder Albert Oliva vertelde dat agenten negen appartementen in Ripoll hebben doorzocht, waar A. en de andere verdachten woonden. Spaanse media hebben A. bestempeld als de leider van de groep jihadisten en als de chauffeur die met een bestelbusje inreed op voetgangers op de Ramblas in Barcelona.

Eerder gingen er geruchten dat een zeventienjarige jongen de chauffeur zou zijn. Het busje zou op naam staan van zijn broer, die eerder door de politie werd gearresteerd. Vrijdagavond laat zei politiechef Josep Trapero dat het goed mogelijk was dat er toch iemand anders achter het stuur van de bus had gezeten. De 17-jarige kwam om het leven bij de aanslag in Cambrils.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Het huis in Alcanar werd volledig verwoest nadat de gasflessen die er waren opgeslagen vroegtijdig ontploften. Beeld EPA
Het huis in Alcanar werd volledig verwoest nadat de gasflessen die er waren opgeslagen vroegtijdig ontploften.Beeld EPA

De Spaanse politie heeft zaterdagochtend in de gemeente Ripoll ten noorden van Barcelona huiszoekingen gedaan. Er is daar gezocht naar DNA-sporen, meldt de Spaanse krant El Pais.

Ook heeft de politie zaterdagochtend in Alcanar verschillende gecontroleerde ontploffingen uitgevoerd. Ze melden van tevoren op Twitter dat buurtbewoners zich geen zorgen hoefden te maken als ze knallen hoorden.

Gewonden en slachtoffers herdenken

Bij de aanslag kwamen vijftien mensen om het leven en raakten honderden gewond. De 7-jarige Julian Cadman uit Australië, die lange tijd werd vermist, is ook bij de aanslag omgekomen. De hulpdiensten van Catalonië hebben de dood van Julian zondag bevestigd. Hij is ter plaatse bij de aanrijding overleden. De moeder van Julian ligt nog in het ziekenhuis.

Volgens de hulpdiensten liggen er na de twee aanslagen in Barcelona en Cambrils nog 51 mensen in het ziekenhuis, 81 zijn er al ontslagen.Twaalf van hen verkeren in kritieke toestand. Het gaat veelal om toeristen.

De toestand van de drie Nederlanders die gewond zijn geraakt door de aanslag in Barcelona is stabiel. De jongste van de drie mocht de afdeling intensive care verlaten, aldus een woordvoerder namens de familie van de gewonden. De medicatie tegen de pijn wordt langzaam afgebouwd. Ook zijn er gesprekken geweest tussen de gewonden en hulpverleners om de psychische hulpverlening op gang te brengen. Het is nog niet bekend wanneer de drie naar huis kunnen terugkeren. "Inzet is nog steeds om zo spoedig mogelijk naar Nederland te gaan voor verdere behandeling in het ziekenhuis", aldus de woordvoerder.

De Spaanse koning Felipe en zijn vrouw Letizia hebben zaterdag de slachtoffers van de aanslag in Barcelona bezocht. Het koningspaar bezocht de twee ziekenhuizen waar de meeste gewonden worden verzorgd.

Felipe en Letizia gingen eerst naar het Hospital Del Mar, dat vlakbij de Ramblas ligt. Voordat ze de slachtoffers bezochten, spraken artsen en verpleegkundigen met hen over de behandeling van de gewonden. Na hun bezoek aan Hospital Del Mar gingen Felipe en Letizia naar het Hospital de la Santa Creu i Saint Pau. Koning Felipe onderbrak zijn vakantie na de aanslagen in zijn land. Vrijdag woonde hij in Barcelona op het Plaza de Catalunya een herdenking bij.

Zaterdagavond legden de koning en koningin bloemen bij het mozaïek van de kunstenaar Joan Miró op de Ramblas, waar het bestelbusje waarmee een IS-terrorist inreed op de wandelaars tot stilstand kwam. Ze waren in gezelschap van burgemeester Ada Colau en Carles Puigdemont, de president van de autonome regio Catalonië.

De rampplek op de bekendste promenade van Barcelona is inmiddels een zee van bloemen en kaarsen. Het koninklijk paar werd met applaus en hartenkreten begroet door de menigte. Opnieuw klonk ook het 'No tinc por', Catalaans voor 'Ik ben niet bang'.

Islam is vrede

Een kleine groep moslims is zaterdagmiddag op de Ramblas bijeengekomen om mensen ervan te overtuigen dat zij geen terroristen zijn. "Islam is vrede", riepen de ongeveer honderd gelovigen van de moslimgemeenschap van Barcelona bij de Canaletas-fontein. In de nasleep van de terreuraanslagen is de schijnwerper gericht op de Marokkaanse gemeenschap in Catalonië. De vier belangrijkste verdachten hebben een Marokkaanse achtergrond.

Een overzicht van de aanslagen in Spanje Beeld Infografieken Nederland
Een overzicht van de aanslagen in SpanjeBeeld Infografieken Nederland

Lees ook: Ripoll is ‘de wieg’ van Catalonië’ maar nu ook van het jihadisme

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden