Dit weer past bij oktober

Vrieskou in de bovenlucht en warm zeewater staan in deze tijd van het jaar garant voor de vorming van zware buien die soms van hevig onweer en hagel vergezeld kunnen gaan. Het afgelopen etmaal concentreerden de buien zich in de nacht vooral op de kustgebieden; overdag ging het er ook in het binnenland soms heftig aan toe. Op de KNMI-stations Heemstede en Scheveningen werd gisterochtend respectievelijk 28 en 24 mm afgetapt en later op de ochtend kwam er een melding van 32 mm uit Oud-Vossemeer op Tholen. Door hagel, in Werkhoven van 12.10 tot 12.30 uur, werd het wegdek plaatselijk glad en op enkele plaatsen sloeg de bliksem in (villabrand Aerdenhout). Verder lage temperaturen: tijdens nachtelijke opklaringen ging Heino onderuit naar 5,9° en Berkhout 6,4°, overdag in buien plaatselijk maar een graad of 9. Maximaal kwam het kwik dankzij felle opklaringen nog op 13-15° uit. Met 13,7° noteerde Hoensbroek de laagste maximumtemperatuur sedert 3 mei.

Jan Visser

De buien van gisteren hingen samen met een storing boven de Noordzee. Het systeem lost vandaag op, maar de hogere luchtlagen zijn nog niet van hun verkoudheid af. Vooral het westen en noordwesten moeten rekening houden met enkele buien. In het binnenland blijft het op de meeste plaatsen droog en schijnt van tijd tot tijd de zon. Na een koude nacht wordt het vanmiddag ongeveer 14° en de langzaam krimpende wind is zwak tot matig van sterkte.

In het oosten van Midden-Europa zijn de afgelopen dagen nog zomerse temperaturen gemeten. De grens tussen de warme lucht daar en de koude lucht boven West-Europa ligt over Duitsland. Een regengebied, dat langs het overgangsfront is ontstaan, zou morgen het oosten van het land kunnen schampen. Over de Britse eilanden komt evenwel ook een front dichterbij en waarschijnlijk maakt dat systeem een grotere kans om ons zondagsweer te gaan bederven. Kortom, morgen van het westen uit enige tijd (mot)regen en na een koude nacht (lokaal 2-3°) wordt het 's middags een graad of 12. Na het weekeinde wisselvallig en periodiek ook onstuimig weer.

De storing die eerder deze week in het zuiden van Florida zo verschrikkelijk veel regen heeft veroorzaakt (Dade County circa 500 mm) is inmiddels op de Atlantische Oceaan uitgegroeid tot de tropische storm Leslie. De orkaan Keith is boven Mexico ter ziele gegaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden