Dit weekend zomers warm, later koeler

JORALF QUIST

Na een lange periode van wisselvalligheid en van tijd tot tijd zonnige perioden, laat dit weekend de zomer zich overal goed zien. Er is veel zon en in grote delen van het land stijgen zondag de temperaturen naar zomerse waarden. Van zomerse waarden wordt gesproken als de temperatuur op 25 graden of hoger uitkomt.

De hoge temperaturen zijn daarentegen ook een goede voedingsbron voor onweersbuien. Op zondagavond neemt door deze warmte de kans op regen- en onweersbuien toe en deze kans op onweersbuien blijft in het weerbeeld bestaan voor het begin van komende week. Later in de week zakken de temperaturen weer naar normale waarden voor eind augustus. Overdag liggen de temperaturen rond 21 graden, 's nachts daalt de temperatuur naar een graad of 13.

Vandaag is het echter nog aangenaam zomerweer. De zon is goed van de partij en het blijft overal droog. In de avond neemt in het noordwesten van het land de bewolking tijdelijk toe en is er kans op een klein buitje. Er waait een zwakke tot matige zuidwestenwind en het wordt 20 tot 24 graden. Zondag wordt het nog een stuk warmer met maximumtemperaturen van 22 graden in het noordelijk kustgebied tot lokaal 28 graden in het zuidoosten van het land. Er is veel zon, maar aan het einde van de dag ontstaat er steeds meer bewolking en neemt de kans op enkele regen- en onweersbuien toe. De wind is gedurende de dag zwak van kracht en komt uit zuidwestelijke richting.

Ook maandag en dinsdag verlopen waarschijnlijk vrij warm met kans op enkele regen- en onweersbuien. De maximumtemperaturen liggen dan tussen 23 en 25 graden. Later in de week zakt de temperatuur weer naar normale waarden voor eind augustus. Dat betekent gemiddeld in het land overdag 21 graden en een graad of 13 in de nachten.

Extremen op 20 augustus
Hoogste maximum:33,8 in 2009

Laagste minimum:6,6 in 1929

Meeste neerslag:30 mm in 1969

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden