Dit weekend al drie keer goud?

De Nederlandse ploeg was voor de openingsceremonie flink uitgedund. Veel schaatsers  lieten verstek gaan, omdat ze morgen direct al moeten presteren. Beeld ANP
De Nederlandse ploeg was voor de openingsceremonie flink uitgedund. Veel schaatsers lieten verstek gaan, omdat ze morgen direct al moeten presteren.Beeld ANP

In het eerste weekeinde kan Nederland al van drie gouden medailles dromen. Maar de vraag zal blijven, op deze gebrandmerkte Spelen, wat een medaille betekent.

Kick Hommes

'Je zou kunnen zeggen dat ik een dromer ben', werd vanmiddag gezongen in een valse versie van John Lennons ‘Imagine’, kort nadat de Olympische Spelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang waren geopend. Dromen doen de atleten, met voor Nederland dit weekeinde direct grote kans op goud. Dromen doet waarschijnlijk ook IOC-voorzitter Thomas Bach, alleen dan over Spelen die zonder ophef zullen verlopen.

In het eerste schaatsweekeinde staan meteen al de Nederlandse vaandeldragers op het ijs: Ireen Wüst en Sven Kramer. Vandaag Wüst op de 3 kilometer, morgen Kramer op de 5 kilometer. En vergeet ook Sjinkie Knegt niet, die de 1500 meter shorttrack schaatst.

Plakken tellen

Hoeveel goud gaat dat opleveren? Het is de vraag die Nederland zich de komende twee weken gaat stellen. Terecht. Maar ook een vraag is wat een medaille gaat betekenen. Want hoeveel rillingen zal IOC-voorzitter Thomas Bach hebben gehad op de eretribune bij de opening gisteren, toen hij in de kou zag hoe Russische atleten onder olympische vlag het stadion in kwamen en wist dat eerder op de dag nog werd besloten of datzelfde team nog met meerdere atleten kon worden uitgebreid? Waarschijnlijk toch een aantal.

De Spelen van Bach zijn gebrandmerkt voor ze zijn begonnen. Nooit eerder werd een land uitgesloten van de Spelen. Het besluit van Bach individuele Russen wel een kans te geven, zorgde bovendien voor onrust, ophef en een zaak die pas gisterochtend (voorlopig) werd afgesloten.

De onrust is niet weg. Die bleef en zal blijven, ook tijdens de Spelen. Van die ene demonstrant op de perstribune bij de opening die een bord omhoog hield met ‘No Russia, no games’, tot de zichtbare aanwezigheid van de in het zwart en wit geklede Russen die op die manier de hele tijd herinneren aan het schandaal dat de Spelen heeft getroffen. De toespraak van Bach gisteren, waarin hij - al bijna traditie - pleitte voor een schone sport, verzachtte dat niet.

Nederlands goud kan het Russische echec (mede door de afwezigheid van diezelfde Russen) voor even doen vergeten, al was het alleen in eigen land. Vraag het een sporter, die wil zich liever niet met de politieke aspecten van de Olympische Spelen bezighouden. Die wil winnen. Te beginnen morgen.

3 kilometer
Nederlandse tijd: 12.00 uur.

Alles wat Ireen Wüst deed de afgelopen drie jaar, stond in het teken van de race vanmiddag. De 3000 meter in Pyeongchang, de afstand waarop ze titelverdediger is. De race naar de vierde keer goud op vier Olympische Spelen.

Wereldbekers? Die maakten niet uit. WK Afstanden? Een keertje verliezen was niet erg. Nee, het ging om de Spelen, deze Spelen, haar laatste Spelen.

Twijfels waren er wel, dit jaar. Voor de NK afstanden, toen ze bijna niet eens kon starten wegens blessures. “De weg ging over hobbels, het was geen geplaveide weg, maar nu staan we hier. En nu is het aan mij. En ik weet: hoe groter het toernooi, hoe meer ik uit mezelf kan halen.”

Ook nu zijn er nog steeds twijfels. Wüst is eigenlijk alleen op basis van haar verleden een favoriet. Ze rijdt zaterdag in rit negen tegen de Canadese Isabelle Weidemann. Die zal ze nog wel verslaan.

Tegenstand komt vooral uit eigen ploeg. Antoinette de Jong. Zij was dit jaar in alle races waar ze beiden reden de beste van de twee. De Jong, nog altijd maar 22 jaar, wil het in ieder geval beter doen dan haar zevende plaats van vier jaar geleden. Andere kandidaten zijn Ivanie Blondin en de nooit af te schrijven Martina Sablikova. De grootste tegenstand komt wellicht uit Japan: Miho Takagi.

5 kilometer
Nederlandse tijd: zondag 08.00 uur.

Sven Kramer is zondag als vanouds de favoriet op wat ‘zijn’ afstand mag heten: de 5000 meter. “Ik race al bijna heel mijn leven niet als de underdog”, vertelde hij op zijn persconferentie donderdag. “Wat ik moet doen is racen alsof ik achttien ben, dwars door een muur heen. Racen om te winnen, niet om niet te verliezen.”

Toch is de vraag hoe het met de vorm van Kramer is. Zijn laatste wedstrijd was op het OKT, inmiddels al bijna anderhalve maand geleden. Een trainingswedstrijd over drie kilometer ging maandag wel goed. Hij won een 3 kilometer, voor onder meer Sverre Lunde Pedersen en Ted-Jan Bloemen. Die laatste is waarschijnlijk de grootste concurrent, zeker omdat Bloemen, de ‘schaatsCanadees’, deze winter nog een wereldrecord reed.

1500 meter shorttrack
Nederlandse tijd: 19.00 uur

Zijn het twee Nederlandse vaandeldragers dit weekend? Nee. Ook Sjinkie Knegt, die vandaag in actie komt, kan aan dat lijstje worden toegevoegd, al was het alleen maar omdat de Zuid-Koreanen bang voor hem zijn. Shorttrack is ongekend populair in het land, en kaartjes voor de shorttrackhal waren het snelst uitverkocht van alle stadions. De Koreanen móeten goud winnen, maar, zo zeiden ze zelf op hun persconferentie, dat hangt af van Sjinkie Knegt.

Knegt kan er zelf wel om lachen. Vindt hij alleen maar mooi. Dat hij een grote meneer is geworden, ziet hij zelf ook wel. “De minderen hebben wel meer respect voor mij gekregen.” In zijn nuchtere stijl zegt hij dat zijn favorietenrol hem weinig doet. Toch is een olympische race heel anders dan een kampioenschap. Iedereen gaat door roeien en ruiten. De kans dat je van achteruit omver wordt geschaatst, is groot. Hoe wapent Knegt zich ertegen? “Gewoon hard schaatsen.”

Nederland zal van hem houden, als hij wint. Maar zal zijn geestdrift, en die van anderen, de rillingen van IOC-voorzitter Bach de komende weken werkelijk kunnen verdrijven?

Lees meer over de Olympische Spelen

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden