Dit was wel erg veel Cruijff

Voor de meeste lezers waren de twaalf pagina's Cruijff teveel van het goede. Een aantal antwoordde op de vraag van Monic Slingerland dat de voetballer dit wel verdiende.

MONIC SLINGERLAND

Verkeerde krant

Toen ik vrijdag 25 maart de krant uit de bus haalde, was mijn eerste reactie: Oh, verkeerde krant bezorgd. Ik dacht echt een exemplaar van het AD of de Telegraaf in de bus te hebben. Toen ik verder de pagina's omsloeg en steeds weer Cruijff, en nog eens Cruijff zag, heb ik van de weeromstuit geen letter van al die bladzijden gelezen. Natuurlijk: Cruijff heeft veel voor Nederland betekend en zeker voor zijn club Ajax en ook met zijn foundation heeft hij goed werk gedaan, maar zoveel aandacht voor een man, die ook veel geld aan zijn bezigheid heeft verdiend, is onzinnig.

C.C. Roodbol Boskoop

undefined

Erfgoed

Cruijff behoort tot ons nationaal cultureel erfgoed. Van de voetballer Cruijff heb ik genoten, van zijn uitvoeringen op het veld alsof je je in een concertzaal waande. Cruijff, een voorbeeld van hoe je jezelf kunt ontwikkelen, ondanks moeilijke jeugdjaren. Wat een doorzettingsvermogen. Hij heeft ons een identiteit meegegeven tot ver over de grenzen. Kortom een Hollandse Meester binnen en buiten het veld.

Ko Rijkers Waalwijk

undefined

Ambassadeur

In mijn werkzame leven reisde ik jarenlang de wereld over en waar ik ook kwam, van Azië tot Latijns-Amerika, als ik op de vraag waar ik vandaan kwam antwoordde 'Holland', was altijd het antwoord: 'Aahh, Cruijff', met een brede smile. Behalve een begenadigd voetballer was Johan Cruijff een ambassadeur die vooral geluk verspreidde.

Theo Moonen Amsterdam

undefined

Drie of vier

Is het niet handig om een soort erecode in te stellen bij dagblad Trouw? Als een belangrijke persoonlijkheid overlijdt, geef dan de betreffende redactie bijvoorbeeld maximaal drie of vier pagina's. Voordeel is dat de journalisten daardoor geprikkeld worden om zo kritisch en creatief mogelijk met hun 'schrijvende pen' en ruimte om te gaan. Gevolg: minder straatmeningen, daar hebben wij het internet voor, maar meer kwaliteit en minder irritatie van het lezerspubliek. Zo wordt Trouw dan wellicht de beste krant van Nederland.

Leo Lanser Giessenburg

undefined

Niet wereldvreemd

Henk Hoijtink gaf deze week op de voorpagina een uitmuntende analyse over het (sport)leven van Johan Cruijff. Geen hijgerige heiligverklaring, maar respectvol, nuchter en zonder overdreven franje. Ja, op deze manier mag je gerust iemand met een ongekende wereldwijde naamsbekendheid herdenken, zelfs op de voorpagina. We zijn als Trouw-lezers toch niet wereldvreemd? Ik was er in ieder geval heel tevreden mee.

Wim Boer Spijkenisse

undefined

Verdriet

Terwijl wij als christenen op Goede Vrijdag het sterven van Jezus Christus gedenken, lezen we in onze (christelijke) krant Trouw, dat Johan Cruijff in de hemel de beste coach zal zijn. Met veel verdriet hebben we alle reacties gelezen. Wij hopen dat u voor de komende tijd meer respect kunt op brengen voor de mensen die hopelijk nog een christelijke krant willen lezen.

Fam. Tanis Ouddorp

undefined

Oud papier

Treurig: de hele voorpagina aan een overleden voetballer, ook al is het Cruijff, gewijd. Mijns inziens had de berichtgeving op één pagina onder het hoofdje Sport volstaan. De hoofdredacteur vermeldt dat die bijlage al klaar lag. Onbegrijpelijk dat dan niemand van u tot bezinning gekomen is en niet veel pagina's als overbodig heeft verwijderd. Het enige voordeel was dat de krant van die dag vlot naar de container met oud papier afgevoerd kon worden.

C.H.D. Even-Booij Hattem

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden