'Dit was niet meer de Anne die ik kende'

'Het Klokhuis' staat van 30 oktober tot 3 november in hetteken van De Week van de Geschiedenis. Thema van deze week is'buren'. 'Het Klokhuis' zendt vandaag en morgen twee bijzondereafleveringen uit waar wel heel speciale buren centraal staan;Anne Frank en haar buurmeisje Hanneli Goslar.

Op het Amsterdamse Merwedeplein waren ze buurmeisjes enelkaars beste vriendin. De inmiddels 76-jarige Hanneli, diemomenteel in Israël woont, is speciaal voor Het Klokhuis' naarNederland gekomen om haar ontroerende verhaal te vertellen. Zijoverleefde de oorlog en sprak Anne nog eenmaal inconcentratiekamp Bergen-Belsen, zonder haar te zien. Tussen henin stond een hoge muur met prikkeldraad. “Ik hoorde een heelklein stemmetje. Dit was niet meer de Anne die ik kende. Het waseen gebroken meisje“, aldus Hanneli. Na deze tragische ontmoetingheeft ze Anne niet meer gezien.

Anne Frank en Hanneli Goslar waren twee joodse meisjes vandertien jaar. In 1933 gevlucht vanuit Duitsland met hun familievoor Hitler en de nazi's. Als buurmeisjes lachten ze heel wat af,tot de Tweede Wereldoorlog uitbrak in Nederland. Het leven vanAnne en Hanneli verandert vanaf dan voorgoed. In de afleveringvan zondag 30 oktober vertelt Hanneli hoe Anne en zij op denieuwe joodse wetten reageerden.

De Anne Frank Stichting organiseert samen met 'Het Klokhuis'een prijsvraag voor kinderen tussen de 9 en 14 jaar. Onder hetmotto 'Schrijf eens een brief aan je buren' maken ze kans op eenspeciale ontvangst in het Anne Frank-huis op woensdag 2 november.Meer informatie via www.hetklokhuis.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden