Terugblik

Dit waren in 2018 onze bestgelezen artikelen

Vuurwerk tijdens de jaarwisseling afgelopen jaar bij de Erasmusbrug in Rotterdam. Beeld ANP
Vuurwerk tijdens de jaarwisseling afgelopen jaar bij de Erasmusbrug in Rotterdam.Beeld ANP

Nog even en we verwelkomen 2019. Maar natuurlijk niet voordat we de balans opmaken van het afgelopen jaar. In dit artikel vind u de bestgelezen artikelen op trouw.nl

Redactie

Ook dit jaar zien we dat u niet naar trouw.nl komt voor de waan van de dag. In de top tien staan achtergronden, analyses, columns en recensies. Heeft u zin in nog meer terugblikken? Lees meer in ons dossier.

10. ‘Nergens voel ik me zo onwelkom als in een moskee’

null Beeld Hollandse Hoogte/Polaris Images
Beeld Hollandse Hoogte/Polaris Images

Voor imam Seyran Ateş zijn vrouw en man gelijk, ook in de moskee. Daar zijn veel moslims mordicus tegen. Dus moet Ateş zwaar beveiligd worden. “Als je lang genoeg met een vrome gelovige praat, kom je vroeg of laat altijd bij het denken uit dat de feitelijke functies van de vrouw beperkt zijn tot moederschap en seksueel genot. Verder is ze inferieur, onbetrouwbaar, zwak en ongeschikt voor iedere vorm van leiderschap.”

9. Hoe onafhankelijk is Yvon Jaspers?

null Beeld ANP
Beeld ANP

Nederlandse boeren keren de traditionele belangenorganisaties de rug toe en zien in Yvon Jaspers het nieuwe boegbeeld. Maar is ze dat wel, met een contract van een multinational in veevoer?

8. Juf heeft een heel klein geheimpje

null Beeld Jörgen Caris
Beeld Jörgen Caris

Naomi Smits, onze onderwijscolumnist, had een verrassing voor de kinderen in groep 3. ‘Janneke steekt haar vinger op en voordat ik haar een beurt kan geven, jubelt ze: “Wij weten het juf!” Ik kijk het tweetal verbaasd aan. “Wij denken dat je een baby in de buik hebt!”’

7. Hoe begin je weer als het maanden stil was in bed? Oppeppers voor een ingedut seksleven

null Beeld Arjen Born
Beeld Arjen Born

Dat het allemaal minder passievol wordt als je jaren bij elkaar bent, is niet zo verrassend. Maar wat als seks helemaal verdwijnt? Journalist Dana Ploeger ziet het opvallend vaak in haar omgeving en zoekt naar het waarom en oplossingen.

6. Burger moet van het vlees af

null Beeld Colourbox
Beeld Colourbox

Nederlanders zullen hun eetgewoonten drastisch moeten aanpassen om de uitstoot van schadelijke broeikasgassen tegen te gaan. De regering moet daar maatregelen voor nemen.

5. 31 miljoen meetpunten geven een akelig precies beeld van een dalende bodem

null Beeld bodemdalingskaart.nl
Beeld bodemdalingskaart.nl

Bij bodemdaling denkt iedereen aan Groningen. En terecht: die regio kleurt rood in de bodemdalingskaart. Maar op sommige plaatsen in het westen van het land daalt de bodem net zo hard of zelfs harder.

4. Fulltime werken is achterhaald, ook voor de man

null Beeld Hollandse Hoogte / Tom van Limpt
Beeld Hollandse Hoogte / Tom van Limpt

Parttime werken heeft de toekomst. Met meer tijd voor sociale contacten zullen we allemaal gelukkiger en gezonder zijn, meent Esther de Jong van het ­kennisinstituut voor emancipatie en ­vrouwengeschiedenis.

3. ‘Mijn man gooide al mijn hoofddoeken in de kliko’

null Beeld Jörgen Caris
Beeld Jörgen Caris

In de interviewserie ‘De Appel en de Boom’ vertellen ouder en kind over de rol van de islam in hun leven. Hoe anders zijn ze? In deze aflevering een gesprek met Fitria Jelyta en haar moeder Lily Noor Indahsari. “Mijn vader is gewoon islamitisch, hoor, maar hij vindt dat de hoofddoek niet thuishoort in een ontwikkelde samenleving. Hij vindt het een symbool van achterstelling.”

2. Het moet afgelopen zijn met dat pamperen van volwassen kinderen

null Beeld Sjoerd van Leeuwen
Beeld Sjoerd van Leeuwen

Ouders van nu weten van geen ophouden. Als Ally Smid, redacteur bij ons weekendmagazine Tijd, leest dat in Amerika sommige ouders zelfs met hun kind meegaan naar sollicitatiegesprekken, schrikt ze. Wanneer stopt dat pamperen van volwassen kinderen eens een keer?

1. De slotaflevering van Zomergasten was een openbaring: Esther Perel heeft een gave

null Beeld VPRO
Beeld VPRO

Soms zet iemand zomaar een raam open in je hoofd en in je hart, en stromen die ruimtes vol met frisse lucht en nieuwe inzichten. Psychotherapeute Esther Perel heeft die gave, schrijft Renate van der Bas in haar recensie over Zomergasten.

Lees ook:

De onthullendste, boeiendste en ontroerendste verhalen uit Trouw, jaargang 2018

2018 was een mooi jaar voor Trouw. De krant werd 75 jaar en onderzoek van onze journalisten leverde veel onthullende verhalen op. Over Nederlandse steun aan Syrische rebellengroepen, over gebrekkige controle op implantaten, geweld in de GGZ, belastingontwijking en veel meer. Acht Trouw-chefs en een redacteur delen hun favorieten.

Deze stukken las u in 2017 het meest

Wat u het liefst leest in de krant kunnen we niet meten. Waarop u het vaakst klikte online wel. In de rij van eindejaarslijstjes kan een lijstje met de meest gelezen stukken online natuurlijk niet ontbreken.

Dit waren de best gelezen artikelen van 2016

Ook in 2016 zetten we de best gelezen artikelen voor u op een rij. Lees ze hier terug.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden