De 10 best gelezen

Dit waren de best gelezen artikelen van 2016

null Beeld anp
Beeld anp

Trouw probeert iedere dag weer om niet alleen het nieuws te brengen, maar ook ruim baan te bieden aan de achtergronden bij dat nieuws, en de discussies die het oproept.

En als we in december de balans opmaken van wat u, lezers, het meest gelezen heeft in het afgelopen jaar, dan blijkt dat u ons ook vooral weet de vinden voor de verdieping, en minder voor de korte updates en de waan van de dag. Gelukkig maar.

Volgend jaar hopen we die ambitie nog beter waar te maken, als we een nieuwe site lanceren, die nog beter toegesneden is op het brengen van achtergronden en verdieping. U kunt alvast een kijkje nemen op onze beta-site. Die is nog in ontwikkeling, maar we horen alvast graag uw op- en aanmerkingen. Commentaar kunt u achterlaten via de feedback-knop rechtsonder in de pagina.

Op onze oude site waren dit in 2016 de best gelezen artikelen:

1. De vrouwenhaat vlucht mee

Het jaar 2016 begon met veel discussie over een massa-aanranding tijdens het nieuwjaarsfeest in Keulen. De beschuldigende vinger ging snel naar Syrische vluchtelingen, al blijkt later dat de meeste verdachten van Noord-Afrikaanse komaf zijn.
Journaliste en sociologen Brenda Stoter schrijft naar aanleiding van de ophef over haar ervaringen in de Arabische wereld, over "de diepgewortelde ongelijkheid tussen mannen en vrouwen, die nu als een extra bagage overwaait naar ons continent. Want wie denkt dat je de Arabische wereld naar Europa kunt halen zonder de sociale ongelijkheid, cultuurverschillen en de invloed van religie te importeren, negeert de feiten."

null Beeld afp
Beeld afp

2. Timmermans oogst staande ovatie met emotionele speech in Straatsburg

In het jaar van de Brexit raakte een emotionele verdediging van de EU door Eurocommissaris Frans Timmermans bij veel mensen een snaar. "Is dat alles wat jullie in huis hebben?", richtte hij zich tot de anti-EU-flank aan de rechterkant. "Jullie vernietigen alleen maar om het vernietigen, in plaats van dat jullie iets opbouwen voor jullie burgers."

null Beeld epa
Beeld epa

3. Ik ben boos, maar niet op Femke van der Driessche

De geruchten gingen al jarenlang, maar dit jaar werd er echt een motortje aangetroffen in de racefiets van een professioneel coureur: veldrijder Femke van der Driessche. Volgens columnist Marijn de Vries is dit een voorbeeld van de doorgeschoten prestatiecultuur. "Ik ben boos. Maar niet op jou. Want geen enkel kind van 19 doet, wil en kan dit zelf. Daar zitten volwassenen achter. Leer mij ze kennen, de door fanatisme verblinde ouders, tot alles in staat."

null Beeld afp
Beeld afp

4. 'Het is wederzijds. Ik, nette man, ben 40. Zij is 16.'

Beatrijs Ritsema beantwoordt voor Trouw lezersvragen over de omgang met vrienden, familie en collega's. Of, in dit geval, met minderjarige liefdespartners: "Ik ben geen viespeuk, maar een nette jongeman die hopeloos verliefd is. Wat moet ik doen?"

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

5. Zomergast Griet Op de Beeck opent haar hart, maar niet dankzij hem

Zo veel indruk als zomergast Griet Op de Beeck maakte op televisierecensente Maaike Bos, zo teleurstellend vond zij het optreden van interviewer Thomas Erdbrink. "De VPRO mag op zoek gaan naar een echt zwaargewicht."

null Beeld Screenshot Zomergasten
Beeld Screenshot Zomergasten

6. Welke Nederlanders hebben ondernemingen in belastingparadijzen?

Trouw en het FD werkten dit jaar mee aan een internationaal onderzoeksproject naar grootschalige belastingontwijking via een administratiekantoor in Panama. Ook veel Nederlanders bleken hun geld in belastingparadijzen te hebben gestald, onder wie Clarence Seedorf.

null Beeld epa
Beeld epa

7. Hans Moolenbergh: 'Ik krijg graag gelijk'

Een interview met oud-huisarts Hans Moolenburgh (91) over zijn levenslessen. Moolenbergh strijdt al zijn hele leven voor een natuurlijke aanpak van ziektes. Terwijl de alternatieve geneeskunde net weer ter discussie staat, ziet hijzelf een omslag in denken.

null Beeld Merlijn Doomernik
Beeld Merlijn Doomernik

8. Derden mogen straks meekijken in je bankrekening

Een manier om banken te dwingen tot klantvriendelijker werken? Of een volgende aanslag op onze privacy? Het Europese plan om derden toegang te geven tot de betaalgegevens van particulieren maakte veel los onder de lezers van Trouw.

null Beeld anp
Beeld anp

9. Huseyin gaf Ebru Umar aan. Hij voelt zich nu bedreigd

Op 23 april werd columniste Ebru Umar in Turkije aangehouden voor het beledigen van Erdogan. Een interview met een van de Turkse Nederlanders die in Turkije aangifte tegen haar deden. "Umar boort alle Turken de grond in, ze kan in Nederland zomaar iedereen kapot schelden. In Turkije niet."

Ebru Umar Beeld anp
Ebru UmarBeeld anp

10. 'Hoog tijd dat jongeren ruggegraat krijgen'

Een interview met de Britse publiciste Claire Cox, die ten aanval trekt tegen de millennials die zich altijd maar gekwetst voelen, en daarmee ieder debat smoren. "Het rolmodel van de jongere generatie is een slachtoffer dat beschermd moet worden."

null Beeld Edward Thompson
Beeld Edward Thompson
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden