Commentaar

Dit visserijbesluit van Brussel is onrechtvaardig

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit bezoekt een viskotter. Beeld ANP
Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit bezoekt een viskotter.Beeld ANP

Het negatieve besluit gisteren in het Europees Parlement over een moderne vangstmethode op de Noordzee betekent een zware slag voor de Nederlandse visserijsector.

Een meerderheid in het Europees Parlement haalde een streep door de ontheffing die jarenlang gold voor het verbod op vistuigen die zijn uitgerust met een elektrisch systeem.

De Nederlandse kottervloot experimenteert al geruime tijd met succes met de zogeheten pulskor, sleepnetten die minder zwaar over de zeebodem schrapen en daardoor minder schade toebrengen aan kwetsbare visgronden. In plaats van de bodem om te ploegen met kettingen, wordt platvis, zoals tong en schol, door stroomstoten opgeschrikt en richting de netten gedreven. Duurzamer vissen met hetzelfde vangstresultaat, zeggen de vissers van ruim tachtig Nederlandse schepen die met de pulskor begonnnen.

Het succes van deze vangstmethode en daarmee het succes van de modernste schepen van de Nederlandse kottervloot heeft her en der in Europa irritatie veroorzaakt bij collega-vissers. Vissers uit bijvoorbeeld de Franse havens die vaak met verouderde, kleinere schepen een boterham verdienen en die, dat moet gezegd, ook wel degelijk op een kleinschalige, duurzame manier op hun vangst jagen. Zij zien de Nederlandse schepen voor hun kust als oneerlijke concurrenten.

Maar in de Europese Unie is nu eenmaal gekozen voor vrije concurrentie voor vissers in elkaars wateren. De quota waaraan de vissers zich - per EU-land verschillend - moeten houden bepalen de grenzen. Sentimenten in lokale visserijhavens langs de Franse, Deense of Spaanse kusten zouden eigenlijk geen rol meer mogen spelen.

Natuurlijk hebben Nederlandse kottereigenaren zich niet geliefd gemaakt in andere Europese landen toen zij veel van hun schepen besloten om te vlaggen: heel wat Urkers, Texelaars of Zeeuwen varen op de Noordzee en het Kanaal onder Franse of Britse vlag, omdat zij hun bedrijf op papier in die landen vestigden. Ondernemerschap dat nu eenmaal werd toegestaan in de visserij-afspraken van de Europese Unie.

Die sentimenten, boven op rammelende feiten waarmee de Fransen en Denen kwamen over milieuschade door elektrische visserij, krijgen de Nederlandse vissers nu op hun bord. Het besluit van het Europees Parlement in Straatsburg is het gevolg van een sterke lobby van lidstaten die hun eigen vissers proberen te beschermen. We zagen vaker dat dergelijke lobby’s niet leiden tot rechtvaardige EU-besluiten. De Nederlandse regering zal flink aan de bak moeten om dit ongelukkige parlementsbesluit in overleg met andere EU-landen terug te draaien.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden