Dit stuk gaat over het vmbo

Afgelopen zaterdag was er een discussie op NPO Radio 1 over het afschaffen van huiswerk. In de studio waren aanwezig Karin den Heijer, powerwoman van nature en wiskundedocente van beroep op het gymnasium, en Jasper Beckeringh, eerder docent op een vwoplus-school in Amsterdam, inmiddels docent op een havo/vwoplus-school. Jammer genoeg ging het in de uitzending vooral over hoe de aansluiting op de universiteit verloopt als leerlingen het niet gewend zijn om huiswerk maken. Logisch, als er geen vmbo-docent is uitgenodigd. Maar daarmee is het natuurlijk geen discussie over 'het' onderwijs.

Eerder schreef ik al over mijn ervaringen met lesgeven in het vwo, overigens een van mijn best gelezen columns ooit: leerlingen op het vwo zijn vriendelijk, georganiseerd, verbaal vaardig, ze hebben een groot vermogen tot zelfsturing en zijn intrinsiek zeer gemotiveerd. Daarnaast zijn ze ook nog eens teacher proof, wanneer ze les hebben van een slechte docent zijn ze prima in staat om dat met hun eigen capaciteiten te compenseren. Dat is, zeg maar, niet bepaald representatief voor hoe de overige leerlingen in hun onderwijs staan en functioneren.

Ik was zelf zo geschrokken van het verschil dat ik sindsdien - heel bescheiden - de 'wet van Kneyber' geponeerd heb: als je het over onderwijs hebt mag je het niet over het vwo hebben. Sterker nog, als je een algemene uitspraak wilt doen over 'het' onderwijs neem dan het vmbo-TL-onderwijs, met leerlingen met een IQ van tussen 90 en 110, als referentiepunt. Oftewel: noem het vwo niet, tenzij je het over het vwo hebt.

En zo'n wet is nodig, zeker voor beleidsmakers, want maar al te vaak wordt het zo wereldvreemde en elitaire vwo juist als perspectief genomen. De curriculumherziening Onderwijs2032 lijkt het hele vmbo te negeren, Paul Rosenmöller leek met zijn maatwerkdiploma-ideetje het toch vooral over het havo en het vwo te hebben, en Jeroen Dijsselbloem voegde pas na hevig aandringen het vmbo aan de agenda toe van zijn beroemde rapport over onderwijsvernieuwingen.

Zo is er in de media volop aandacht voor de start van de examens van het vwo, maar nooit voor de start van de praktijkexamens vmbo. Discussies op radio en tv gaan steevast over vwo of universiteit. Nee, veel mensen weten niet eens wat vmbo-TL is, of vmbo-KB, of dat er vier niveaus op het ROC zijn.

Het is tekenend dat een stuk waar het woord vwo in de kop staat beter wordt gelezen dan een stuk met vmbo erboven. Alsof we onze eigen hoogopgeleide bubbel uit vrije wil niet wensen te doorbreken. Maar u las dit tenminste.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden