Dit staat er in het kabinetsbesluit over gaswinning in Groningen

Een welkomstbord voor minister Kamp hangt achter een tractor bij binnenkomst van het dorp Loppersum.Beeld anp

Het kabinet gaat minder aardgas winnen uit de Groningse bodem en Groningers worden gecompenseerd voor de door gasboringen geleden schade. Dat staat in het besluit van het kabinet over gaswinning in de provincie dat vandaag werd gepubliceerd. De hoofdpunten op een rijtje.

- Het kabinet trekt de komende vijf jaar 1,2 miljard uit voor het versterken van gebouwen en infrasctructuur in de provincie. Daarvan is 750 miljoen voor schadeherstel en schadepreventie, volgens ramingen van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Daar bovenop komt 100 miljoen voor preventieve verbeteringen aan de infrastructuur. Waardedalingen van huizen worden vergoed, het is nog de vraag wat dat zal kosten. Volgens onderzoek dat het kabinet heeft laten doen, is er in de eerste helft van vorig jaar geen waardedaling van de huizen in het gasgebied te zien die in relatie te brengen valt met aardbevingen of de gaswinning. In het derde kwartaal van 2013 was dat voor het eerst wel het geval.

- Rondom het gevoeligste gebied, rond Loppersum, wordt de productie de komende drie jaar met 80 procent verminderd. Er wordt niet helemaal gestopt met gaswinning om ervoor te zorgen dat ook op de koudste dagen voldoende gas beschikbaar is.

- De totale gaswinning in Groningen wordt in 2014, 2015 en 2016 respectievelijk op maximaal 42,5, 42,5 en 40 miljard kubieke meter begrensd. Vorig jaar werd er nog bijna 53 milhard kubieke meter uit de Groningse bodem gehaald. Het kabinet verwacht dat dat 0,7 miljard en 0,6 miljard euro minder aan aardgasbaten op zal leveren dan eerder geraamd. In 2016 is dat ongeveer 1 miljard euro.

Beeld Ministerie van Economische Zaken
Protest in Loppersum, waar minister Kamp het kabinetsbesluit kwam toelichten.Beeld anp

- Om het economisch perspectief van de regio te verbeteren, wordt een investeringsfonds opgericht door provincie en gemeenten. Daarmee is 25 miljoen euro gemoeid. De NAM stelt ook 60 miljoen beschikbaar voor een programma voor onder andere herbestemming van cultureel erfgoed, lokale energieopwekking en snel internet. Kamp verwacht dat er in Groningen naar schatting 3000 arbeidsplaatsen worden gecreëerd.

- Kamp schrijft dat de onderzoeken die het kabinet heeft laten doen niet uitsluiten dat er in de komende drie tot vijf jaar aardbevingen zullen plaatsvinden met een maximale sterkte van 4,1 op de schaal van Richter. De maximale sterkte van een beving tot dusver was 3,6.

- Het kabinet gaat met de Groningse provinciale en gemeentelijke bestuurders overleggen over verdere maatregelen aan wat een 'dialoogtafel' is genoemd.

- De NAM gaat komend jaar 15.000 huizen inspecteren om de meest kwetsbare huizen te versterken. De NAM stelt tien miljoen euro beschikbaar voor het versterken van nog te bouwen huizen en andere gebouwen, en 125 miljoen euro voor een pakket maatregelen voor huizen in het risicogebied.

Ook komt er een fonds van vijftien miljoen euro voor 'speciale situaties', waaruit onderhoud en opkoop van huizen kan worden betaald in 'uitzonderlijke omstandigheden'.

Minister Dijsselbloem van Financiën liet vandaag weten dat het kabinet in het voorjaar kijkt naar de gevolgen van de maatregelen voor de Rijksbegroting. De lagere gasopbrengst, dit jaar 700 miljoen euro, moet elders met bezuinigingen of besparingen worden gecompenseerd.

Bekijk hier een kaart met alle natuurlijke en door gaswinning veroorzaakte aardbevingen in Nederland sinds 1992.

Beeld anp
Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden