Update

Dit staat er in het akkoord over de woningmarkt

Premier Mark Rutte, D66-leider Alexander Pechtold, Cees van der Staaij van de SGP en Arie Slob van de CU na afloop van de onderhandelingen over de woningmarkt.Beeld ANP

Het kabinet heeft een akkoord gesloten met D66, ChristenUnie en SGP over de woningmarkt. Hieronder de belangrijkste maatregelen uit het pakket.

- Een jaarlijkse huurverhoging met maximaal 4 procent boven inflatie (in plaats van de 6,5 procent in het regeerakkoord) voor de inkomensgroep boven 43.000 euro per jaar.

- De verhuurderheffing die de woningcorporaties zullen moeten afdragen zal langzamer oplopen. Hij bedraagt in 2013 vijftig mln en loopt op tot 1.7 mld in 2017.

- Het volledig aflossen van hypotheken binnen 30 jaar blijft de norm. Wel komt er de mogelijkheid om naast de hypotheek een tweede lening af te sluiten tot 50 procent van de waarde van de woning en een looptijd van maximaal 35 jaar. Ofwel: nieuwe huiseigenaren kunnen de helft van de waarde van hun huis aflossingsvrij financieren.

-150 miljoen gaat er naar een fonds voor energiebesparing. Met inbreng uit de markt gaat het fonds 600 miljoen bedragen.

- 50 miljoen komt er voor een speciaal fonds voor startersleningen; dit was 20 miljoen.

- De btw op renovatie gaat van 21 naar 6 procent; maatregel geldt voor een jaar en gaat 1 maart van dit jaar in.

- Huurders die er in inkomen op achteruit gaan krijgen onder bepaalde omstandigheden huurverlaging. Om de laagste inkomensgroep te ontzien zal het budget voor de huurtoeslag worden verhoogd.

-De privacy van de huurders zal worden gerespecteerd doordat de huurder geen inkomensgegevens aan de verhuurder hoeft te verstrekken, maar de verhuurders van de belastingdienst te horen krijgen in welke inkomenscategorie hij/zij valt.

- Voor gehandicapten en chronisch zieken met een nader te bepalen indicatie kan via een hardheidsclausule een uitzondering gemaakt worden voor de inkomensafhankelijke huurverhogingen.

-De maximale huur blijft gebaseerd op het woningwaarderingstelsel (puntensysteem), ook voor huishoudinkomens boven de 43.000 euro, in tegenstelling tot het gestelde in het Regeerakkoord.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden