'Dit snijdt door het hart van het dorp'

THIJS BENTVELZEN

Nog eens zevenhonderd vluchtelingen erbij. Dat vooruitzicht konden de 140 inwoners van het Drentse dorpje Oranje niet aan. Staatssecretaris Dijkhoff sloeg eergisteravond op de vlucht voor een woedende menigte. Alle wegen naar het dorp werden geblokkeerd. Ton Baas (VVD), waarnemend burgemeester van de gemeente Midden-Drenthe, waar Oranje deel van uitmaakt, begrijpt waar deze explosie van woede vandaan kwam.

De emoties liepen dinsdag hoog op in Oranje. Hoe leeft het nu?

"Ik was al bang dat ze dit besluit niet zouden pikken. Ik heb tot diep in de nacht met de mensen achter de blokkades gesproken. Dat verliep een stuk vreedzamer dan in de vooravond. Deze mensen wilden een statement maken: Oranje kan het niet aan."

Begrijpt u die frustratie?

"Die begrijp ik heel goed. Dit snijdt dwars door het hart van het dorp. Oranje was net een beetje gewend aan de huidige toestand. Alle afspraken zijn in één klap gebroken. De bevolking is zijn vertrouwen in de overheid kwijt. Die relatie zal niet makkelijk te herstellen zijn."

U heeft Dijkhoff zelf de inwoners laten inlichtten over het besluit.

"Er zijn afspraken gemaakt over het aantal vluchtelingen dat Oranje zou opvangen. Die had ik niet willen verbreken. Als de staatssecretaris mij hierin overrulet, dan heb ik mij daarbij neer te leggen. Maar dan mag hij dat zelf komen uitleggen."

Wat vindt u zelf van dit besluit?

"Ik word hier ook niet gelukkig van. Met dit aanwijsbesluit toont het Rijk zich een onbetrouwbare partner. De gemeente werd ook in één klap buitenspel gezet."

U voelt zich gepasseerd?

"Absoluut. Dit besluit had niet buiten de gemeente en inwoners om mogen worden genomen. Ik begrijp de staatssecretaris ook wel. Niemand wil dat die vluchtelingen op straat moeten slapen. Maar afspraak is afspraak. Voor mij prevaleert dat."

Hoe nu verder?

"Ik ga met de staatssecretaris in gesprek over de duur van de opvang. De meeste noodopvang is voor een korte periode. Ik wil alleen nog weten: hoe kort?"

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden