OpinieVerpleegkunde

Dit plan is vast achter een bureau bedacht, kom eens kijken bij verpleegkundigen

Met haar 31 jaar ervaring is verpleegkundige Marjoleine van der Zijde verontwaardigd over het plan voor de regieverpleegkundige en ook over het commentaar dat Trouw erover schreef.  

Met stijgende verbazing en verontwaardiging over zoveel aannames en veronderstellingen in het hoofdredactionele commentaar over verpleegkundigen (11 oktober) voel ik mij genoodzaakt om mijn mening te geven. Ik ben een verpleegkundige die al 31 jaar werkt en zorgt.

Behandelingen worden complexer en de verpleegkundigen hebben meer kennis nodig, staat in het commentaar. Als er één beroepsgroep een leven lang werkt en bijschoolt dan is het deze wel. De gemiddelde verpleegkundige heeft minimaal een specialisatie en wordt hierin voortdurend bijgeschoold, bijvoorbeeld voor de intensive care (IC), de spoedeisende hulp of de dialyse.

Het merendeel van deze gespecialiseerde verpleegkundigen is mbo-opgeleid, in de praktijk is er geen verschil tussen mbo en hbo.

Schat aan ervaring

Waarom een scheiding tussen deze opleidingen? Dit wil het hbo, niet de beroepsgroep. Het hbo vindt dat het een meer bekwame en breed opgeleide verpleegkundige aflevert. Maar net van school kan zo’n hbo-verpleegkundige weinig. Wil deze op de IC werken, is specialisatie verplicht.

De verontwaardiging van verpleegkundigen komt doordat volgens het (inmiddels ingetrokken) wetsvoorstel diploma’s en specialisaties van voor 2012 niet meer voldoen. Dit plan treft vele verpleegkundigen met specialisaties en een schat aan ervaring. Het voorstel verlangde dat zij terug naar school gaan, om te leren wat ze al in de praktijk doen. Dit is geen kwestie van ‘slecht inschatten door de beroepsvereniging’. Het is achter een bureau bedacht. Er is een internetconsultatie geweest, maar hierna is er werkelijk helemaal niets met de leden gecommuniceerd. Tot er een overgangsregeling kwam, ook achter een bureau bedacht. Terecht is de beroepsvereniging hier op afgerekend, zij is het contact met de werkelijkheid al jaren kwijt.

Nu moet er gekeken worden hoe het beroep van verpleegkundige beter kan worden aangepast aan de praktijk. Het ministerie van VWS wil hier 5 miljoen euro aan uitgeven. De beroepsgroep heeft hier zelf een aantal goede antwoorden op, maar ik ben bang dat het merendeel van dit onderzoek in opdracht van VWS op kantoor plaats zal vinden, niet in de praktijk.

Vast een suggestie: maak één opleiding tot basis-(mbo)verpleegkundige. Wie wil specialiseren volgt een opleiding op het hbo. En vooral: kom eens kijken wat wij allemaal doen.

Lees ook:

Voor de beste verpleegkundige zorg is meer nodig dan goede wil en veel ervaring

De ‘regieverpleegkundige’ komt er nog even niet. De onrust over het wetsvoorstel hierover was zo groot dat minister Bruno Bruins niet anders kon dan het voorstel intrekken. Voor zover dat een mislukking te noemen is, is die hem niet aan te rekenen. Het plan om het vak van verpleegkundige mee te laten groeien met de ontwikkelingen in de medische wereld kwam van de beroepsvereniging van verpleegkundigen, de V&VN.

 Minister Bruins geeft gehoor aan protest van verpleegkundigen

Het plan om onderscheid te maken tussen ‘gewone’ verpleegkundigen en hbo’ers is van de baan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden