Dit mag u niet missen tijdens het Rotterdamse filmfestival

Still uit de film Her Beeld Her
Still uit de film HerBeeld Her

Het Internationaal Film Festival Rotterdam staat weer voor de deur. Het festival trapt woensdagavond af met openingsfilm Her, maar kaartjes kopen is sinds vrijdag al mogelijk. Trouw-filmcriticus Belinda van de Graaf zette tien films op een rij die u tijdens de 43ste editie van dit festival niet mag missen.

A Touch of Sin - Jia Zhang-ke

In dit vierluik toont regisseur Jia Zhang-ke een modern, maar ook heel gewelddadig China. Vier onofficiële nieuwsberichten die rondgingen op Weibo, de Chinese variant van Twitter, vormden zijn inspiratiebron. In dit China is het de vraag waarom 'onbeduidende' incidenten uitmonden in grof geweld.

l'Inconnu du Lac - Alain Guiraudie

Het is zomer. Franck leert bij een meer Michel kennen en wordt verliefd. Michel is aantrekkelijk, maar in potentie ook gevaarlijk. Van zijn gevaar is Franck bewust, maar dat staat zijn gepassioneerde liefde voor Michel niet in de weg.

Les Silences du Palais - Moufida Tlatli

In deze Tunesische klassieker uit 1994 werkt de 25-jarige Alia als zangeres op een saaie bruiloft. Daar verneemt ze dat Prins Sid'Ali is overleden. Het nieuws roept herinneringen op over haar jeugd binnen de paleismuren. Alia besluit het paleis te bezoeken waar ze opgroeide en waar haar moeder bediende was. Terwijl ze door de verlaten gangen zwerft, maakt de kijker kennis met een wereld van vrouwen die in het paleis in veredelde slavernij leefden.

Ai Weiwei's Appeal - Ai Weiwei

Kunstenaar en notoir activist Ai Weiwei maakte een film over zichzelf. Tijdens deze journalistieke documentaire schuwt hij er niet voor in te gaan op zijn eigen arrestatie en opsluiting. Ai raakte door zijn omstreden geluid in conflict met de Chinese regering en werd, officieel vanwege belastingontduiking, vastgezet.

undefined

Zanj Revolution - Tariq Teguia

Als journalist Ibn Battuta verslag doet van botsingen binnen Algerijnse gemeenschappen, komt hij op het spoor van vergeten opstanden in de 9de eeuw in Irak. Tijdens deze Zanj Revolutie kwamen zwarte slaven in opstand tegen het kalifaat van de Abbasiden. In Beiroet probeert Battuta de geschiedenis in kaart te brengen.

Still uit de film Zanj Revolution Beeld Zanj Revolution
Still uit de film Zanj RevolutionBeeld Zanj Revolution

Norte - The End of History

Vier uur en tien minuten duurt Norte, the End of History. In die vier uur gaan vier jaar voorbij uit het leven van hoofdrolspelers Fabian en Joaquin uit de Filippijnen. Terwijl rechtenstudent Fabian zich ergert aan corrupte politici en misdadigers wordt de onschuldige Joaquin achter slot en grendel gezet. Ondertussen proberen de vrouw en kinderen van de onschuldige gevangene het hoofd boven water te houden.

Her - Spike Jonze

In deze publieksopener pakken telefoonseks 2.0 en bizarre blind dates niet altijd goed uit voor de romantische ziel Theodore (Joaquin Phoenix). Zijn soulmate blijkt zich echter al die tijd binnen handbereik te bevinden. Theodore wordt verliefd op de stem van Samantha, een nieuw operating systeem gezegend met het hese stemgeluid van Scarlett Johansson. Na flink wat geflirt, komen er elementaire vragen boven.

Gare du Nord - Claire Simon

In deze Franse film van Simon bestudeert de Algerijnse onderzoeker Ismaël het komen en gaan van mensen in het enorme treinstation van Parijs. Ismaël ziet het station als multiculturele broedplaats en hoopt op het onderwerp te promoveren. Tijdens zijn onderzoek stuit hij op de Franse geschiedenisprofessor Mathilde. Een voorzichtig begin van iets moois.

Sacro Gra - Giamframco Rosi

De documentaire Sacra Gra (Italië) gaat over de Grande Raccordo Anulare, de ringweg van Rome. De film won als eerste documentaire ooit een Gouden leeuw voor Beste Film in Venetië. Met dit portret van de rondweg rond Rome en de marginale bewoning in de omgeving toont Rosi een wereld die zich mijlenver van la dolce vita bevindt.

Die Frau des Polizisten - Philip Gröning

Christine en Uwe leiden met hun dochtertje Clara een rustig leven in een grensstadje. Althans, zo lijkt het. Beetje bij beetje wordt duidelijk dat hun leven helemaal niet zo rustig is. Uwe, waarschijnlijk gefrustreerd over zijn baan als politieagent, kan zijn woede tegenover zijn vrouw niet langer in toom houden. De twee zitten samen met hun dochter vast in een tragedie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden